Björn Rosengren var åren runt millennieskiftet näringsminister i Göran Perssons S-regering. Nu har han gått in som delägare i en krog på Östermalm i Stockholm tillsammans med Moderaternas förre partiledare Ulf Adelsohn.

– Om vi har restaurangvana? Absolut, vi har väldigt stor erfarenhet av krogen, men då som gäster, säger Björn Rosengren till Stockholm Direkt.

De tidigare toppolitikerna har känt varandra i över 30 år och ofta träffats ute i kroglivet. Särskilt i rollerna som landshövdingar. Björn Rosengren var landshövding i Norrbotten 1995-1998 och valdes under perioden till Årets norrbottning två gånger.

– I den rollen var det väldigt mycket representation, så då blev minst sagt många restaurangbesök, säger Björn Rosengren.

Ulf Adelsohn var också under tio år ordförande i Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Den italienska krogen heter La Bocca och har, enligt Ulf Adelsohn, Sveriges största vinkällare med italienska viner. De tidigare toppolitikerna berättar att krogen inte serverar rödgröna röror, valfläsk eller heta potatisar. Men det kan bli lite pajkastning, om det leder till att kvaliteten höjs.

– Vi har fått väldigt fina vitsord och positiva reaktioner. Det går bättre än förväntat men för oss har det här inget med ekonomi att göra. Vi har blivit krogägare bara för att vi ville göra något roligt tillsammans, säger Björn Rosengren.