Joakim Kyräs jobbade tidigare åt Rymdbolaget uppe i Kiruna men har även varit försvarsanställd några år som avdelningschef på enheten utbildningsstöd på I 19. 2012 blev han anställd som gatuchef åt Bodens kommun och 2015 förändrades organisationen så titeln är i dag gatu- och parkchef.

– Under min anställningstid har jag trivts väldigt bra på mitt jobb. Vi har hunnit göra mycket i kommunen, inte minst en ansiktslyftning av centrumkärnan. Det känns väldigt positivt på alla fronter så skälet till att jag slutar mitt arbete har mer att göra med mitt privata liv.

Joakims Kyräs nya kärlek och blivande sambo har nämligen flyttat ned till Motala där paret köpt ett hus.

– Min sambo har sitt föräldrahem i Göteborgstrakten så hon får närmare hem. Vi lärde känna varandra för massor av år sedan när både hon och jag jobbade uppe i Kiruna på Rymdbolaget. Min sambo har fått jobb på Göta Kanalbolaget i Motala.

Joakim Kyräs har fått nytt jobb på ÅF Ångpanneföreningen.

– Jag ska jobba som senior uppdragsledare som det heter översatt på svenska. Jag ska hålla i projekt med projektledare under mig i bygg-, stadsplanerings-dagvatten-, eller gatuprojekt åt olika kunder.

– Jag ska vara stationerad i Linköping men det finns lokalkontor i Motala så jag kan även vara där 2-3 dagar per vecka, säger Kyräs.

En flytt söderut tycker han känns nytt och spännande.

– Jag har nyss fyllt femtio och man blir inte yngre. Är man mitt i livet så känns det spännande att göra en förändring när man samlat på sig kompetensen. Ska man röra på sig så är det väl ett bra tillfälle, säger Joakim Kyräs.

I maj sade han upp sin anställning som gatu- och parkchef och har tre månaders uppsägning. I slutet av augusti slutar han på den kommunala tjänsten.

– Det kan bli för kort tid för kommunen att hinna hitta min efterträdare till dess. Tills vidare kommer enhetschefen Maria Kristoffersson att gå in som vikarierande gatuchef under rekryteringsprocessen.

– Jag tycker det finns många duktiga medarbetare på kommunens gatu- och parkavdelning så det ska inte bli några problem att hitta en ersättare även internt till mitt gamla jobb. När de tillsatt en chef har jag lovat komma upp igen på en två veckors introduktion för att underlätta övergången, säger avgående gatu- och parkchefen Joakim Kyräs.