Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD
4017645.jpg
Agneta Hedenström, Peter Parnes och dottern Tova gillar tekniska upplevelser. Bild: Per Öbom

3D-skrivare i varje lekrum

Kanske känner du redan nu någon som önskar sig en 3D-skrivare i julklapp? Professor Peter Parnes väntar på att Disney ska ge ut dem som leksaker.

Den totala försäljningen av 3D-skrivare väntas mer än fördubblas under nästa år. Det spår den amerikanska analysfirman Gartner. Det skulle betyda en halv miljon sålda 3D-skrivare under nästa år totalt på världsmarknaden. De siffrorna imponerar inte speciellt mycket, men 3D är grejen som kommer, säger innovatören och professorn Peter Parnes, LTU i Luleå.

-Jag väntar på att Disney ska släppa 3D-skrivare som leksaker till barn. Jag är övertygad om att de kommer rätt snart, säger Peter Parnes.

Han har grundat Makerspace tillsammans med dottern Tova, och Makerspace har ordnat ett tjugotal träffar vid det här laget. De har också fått tag i egen lokal i centrala Luleå, där hugade kan träffas och prova olika idéer via 3D-skrivarna.

- Med 3D-skrivare kan vi inte bara göra modeller till forskning, utan även tillverka enkla vardagliga föremål som vi behöver, säger Peter Parnes. Han berättar att svärfadern nyligen fixade en spridare för vattenstrålen till duschen därhemma, sedan den gamla gått sönder.

Förutom 3D-skrivare ser Peter Parnes också en framtid med laserskärare som en vanlig hemapparat. Med dem kan du rita på en vanligt träplatta och skära ut exempelvis rundade mönster.

Peter Parnes och livskamraten Agneta Hedenström har just fått 250 000 kronor från statliga innovationscentret Vinnovas Maker-utlysning för projektet Unga Makers. Pengarna ska gå till att ta fram makingmaterial via workshops och eget arbete under ett år framåt.

Den 21 oktober ska Agneta Hedenström hålla i träffen Makermamma i Luleå, för att få in fler vuxna i tänkande kring teknik. Namnet kommer från ett redan befintligt sammanhang, kallat Makertjej, där unga tjejer är målgruppen.

Anneli Hanno

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons