Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD
gamlapengar.jpg
Nu blir snart de gamla sedlarna ogiltiga. Bild: Ellen Nielsen Kindstrand

Snart är sedlarna ogiltiga

4,3 miljarder kronor blir snart värdelösa.

Efter den 30 juni i år går det inte längre att betala med de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna. Totalt rör det sig om 74 miljoner sedlar till ett värde av cirka 4,3 miljarder kronor som blir ogiltiga.

– Har du många sedlar hemma är det viktigt att redan nu planera för hur du ska kunna bli av med dem innan de blir ogiltiga, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter.
Enklast är att använda sedlarna att betala med eller sätta in dem på ett bankkonto. Hör efter med din bank hur du går till väga.

Om du ändå har sedlar kvar efter den 30 juni 2016 går det att sätta in dem på ett bankkonto till och med den 31 augusti 2016.

I oktober i år kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya mynten: 1-, 2- och 5-kronan. De äldre versionerna blir ogiltiga efter den 30 juni 2017.
– Det är 1,7 miljarder mynt till ett värde av 2,7 miljarder kronor som blir ogiltiga. De väger drygt 12 000 ton och lägger man mynten på rad räcker de ett varv runt jorden. Har man samlat på sig många mynt är det bra att börja göra sig av med dem redan nu, för om alla väntar till sommaren 2017 blir det svårt för butiker och banker att ta emot mynten, fortsätter Christina Wejshammar.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta
Annons