Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD
anrikningsverk.jpg
Kaunisvaara; förädlingsverket som det såg ut den 19 december 2015. Bild: Mattias Forsberg

Anrikningsverket till salu

Nu har tiden runnit ut för anrikningsverket i Kaunisvaara. Utrustningen och verket är till salu.

Bolaget Abecede som köpte anrikningsverket i Kaunisvaara förra sommaren tror inte längre på någon nystart för den konkursade gruvan från Northland-tiden. Nu är utrustningen liksom anrikningsverket och malmvagnar till salu.

Till P4 Norrbotten säger en av företaget Abecedes fyra delägare, Bert Nordberg att han är besviken. Förhoppningen var att få LKAB att skicka malm som skulle anrikas i Kaunisvaara, men LKAB har problem med lönsamheten och nu vill Abecede sälja utrustningen. Han har viss förståelse för att de låga råvarupriserna satt LKAB i svårigheter så att de inte mäktar med att ta sig an verket i Kaunisvaara.

Han vill förtydliga att avsikten hela tiden varit att få igång anrikningsverket, inte att sälja ut det, och han känner sig besviken på politikerna som han tycker har gjort för lite för att försöka rädda gruvan.

Troligen säljs utrustningen till utlandet där det finns behov av den här typen av verk, men det är mardrömmen för konkursförvaltaren Hans Andersson, som velat undvika den typen av styckning.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg, Peabs huvudägare Mats Paulsson, Vestas ordförande Bert Nordberg, Balders huvudägare Erik Selin och Tele 2:s tidigare ordförande Bruce Grant satsade tillsammans 50 miljoner kronor på projektet och hade som mål att skriva ett malmavtal med gruvjätten LKAB före jul.

Annons