Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD
nyckel.jpg
Platschefen Lars-Olov Johansson på Nyckebryggerier som är igång igen med nya planer på tappningar. Bild: Per Lundström

Färre startade företag

Förra året startade färre eget företag, men Nyckelbryggerier satsade.

Förra året startade färre eget företag jämfört med 2014. Företaget Vismas siffror visade på en liten minskning på en procent i Norrbotten. Företagsexperten Boo Gunnarssons förklaring till siffrorna är att det var en svajig höst, medan siffrorna i december för nystartandet gick upp "för i december vet vad man har att förvänta sig", säger han. För i år tror han att vi hamnar på åtminstone samma nivå som förra året, men han hoppas på fler företag.

Några som satsade 2015 är det klassiska Luleåmärket Nyckelbryggerier. Men numera är det en affär för Älvsbyn, för Nyckelbryggerier ska tillverka öl där. I och med det har den tidigare så omtalade vattenfabriken i Älvsbyn förenats med bryggeriplanerna. Cider, julmust och annan läsk tillverkas i anläggningen i Älvsbyn och platschefen Lars-Olvo Johansson räknar med att börja med öltillverkning i vår. Det anrika märket Nyckelbryggerier har haft flera ägare med en del svårigheter att få snurr på verksamheten efter att produktionen upphörde i Luleå.

Nu drivs produktionen i vattenfabriken i Älvsbyn av Swedish Lapland Production. Under det nya namnet ryms de båda tidigare verksamheterna Nyckelbryggerier och Älvsby källa.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons