Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD
pension.jpg
Först kom de oranga kuverten. Nu kommer de röda. Bild: COLLECTUM

Här är högsta och lägsta tjänstepensionen i landet

De röda kuverten landar i brevlådorna i dagarna. Men hög tjänstepension söderut krymper till fjuttiga tusenlappar i norr.

Nu landar de röda kuverten i brevlådan hos 1,8 miljoner privatanställda tjänstemän. Kuvertet från Collectum innehåller årsbesked om tjänstepensionen ITP. Den genomsnittliga pensionsspararen får enligt prognosen 7 700 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

– Genom att lägga ihop tjänstepensionen i det röda kuvertet med den allmänna pensionen i det orange kuvertet får man en god bild av vad man har att leva på som pensionär, säger Tomas Carlsson, Collectums pensionsexpert.


Det röda kuvertet från Collectum skickas ut under mars och april och innehåller bland annat en prognos över den framtida tjänstepensionen och besked om hittills intjänad tjänstepension.

I genomsnitt får de privatanställda tjänstemännen 7 700 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen. Högst genomsnittsprognos har pensionsspararna i Danderyd med 27 100 kronor. Lägst genomsnittsprognos har pensionsspararna i Överkalix med 3 100 kronor.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Det viktigaste pensionstipset är därför att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension, säger Tomas Carlsson.

 

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta


I dag motsvarar den allmänna pensionen knappt hälften av den tidigare lönen i pension. Har du tjänstepension kan du i stället få upp till två tredjedelar av din lön när det är dags för pension.

De fem kommunerna med högst
genomsnittlig tjänstepensionsprognos

Danderyd 27 100 kronor
Lidingö 18 100 kronor
Täby 14 500 kronor
Lomma 14 400 kronor
Vaxholm 13 800 kronor

De fem kommunerna med lägst
genomsnittlig tjänstepensionsprognos

Överkalix 3 100 kronor
Årjäng 3 400 kronor
Åsele 3 400 kronor
Vilhelmina 3 400 kronor
Haparanda 3 400 kronor

Annons