Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD

Müllers bil säljs

Efter 70 år i bilbranschen säljer Müllers bil sin verksamhet.

Den 1 april går köpet igenom då Müllers bil säljer verksamheten i Luleå och Piteå till Skellefteå Bil. Samtidigt som de båda företagen blir ett ändras namnet till Norrlands Bil AB.

Företaget Skellefteå Bil AB köpte Müllers lastbilsverksamhet 2012. Nu säljer även Müllers ut personbilsdelen för en hemlig köpesumma. När köpet går igenom byter alla enheter inom Skellefteå Bil-koncernen samt Müllers bil namn till Norrlands Bil. Bolaget kommer att ha verksamheter på fem orter: Piteå, Skellefteå, Luleå, Arvidsjaur och Malå.

Initiativet kommer från Skellefteå Bils fyra delägare, som uppvaktat Müllers bils ägare Jan Müller i frågan. De tycker att företaget är mycket väl skött, och både Skellefteå Bils ägare, liksom Jan Müller menar att utvecklingen går mot ännu större enheter framöver och att samgående är en väg framåt som tryggar marknadspositionen i Norrland.

- Det är äta eller ätas i den här branschen med väldigt små vinstmarginaler på varje bilförsäljning. Och nu är det våran tur att bli äten. Jag känner mig inte lika pigg på att driva frågorna i branschen som är aktuella, inte på samma sätt som tidigare, och känner mig redo att sälja. Sedan får jag se vad jag hittar på, säger 54-årige Jan Müller.

Han kommer att behålla Müllers bil som bolag medan han funderar på om han ska starta annan verksamhet att fylla bolaget med. Han säger att efter en period då han var sjuk har han fått nya prioriteringar i livet. Samtidigt är han uppvuxen med företaget och känner att det inte var något lätt beslut att fatta. Müllers bil fyller 70 år om bara en månad, men Skellefteå bil har funnits nästan lika länge.
Det som underlättar ett samgående att de båda företagen redan i dag liknar varandra. De bygger båda på familjetraditioner och har redan gemensamma varumärken. Förutom att de båda saluför Audi, Volkswagen och Skoda har även Müllers Seat-bilar.

- Vi har även samma leverantörer och de applåderar ett samgående. Vi vill bli stora i hela Norrland och kan tänka oss fler köp framöver och har som ambition att fortsätta växa, säger Stefan Hellsten.

Han är största aktieägaren av de fyra delägarna. Vd i personbilsbolaget Skellefteå Bil blir fortsatt efter köpet 44-årige Christopher Lundström. Det innebär att Müllers vd Stefan Bergdahl får lämna sitt jobb efter åtta år, något han säger känns lite i hjärtat eftersom han trivts bra.

Christopher Lundström gläds över köpet som han tror behövs för att företaget ska vara konkurrenskraftigt i framtiden.

- I dag går utvecklingen väldigt fort i och med ny teknik, nya drivmedel och digitaliseringen av personbilarna. Nu kommer vi att vara totalt 285 anställda på personbilssidan och ha en årlig omsättning på cirka 1,2 miljarder beräknat för kommande året, säger Christopher Lundström.

Han ser nya trender komma, som medför stora skillnader i allt som har med bilägande att göra.

- Vi börjar leasa ut allt fler bilar. Folk vill byta bil oftare och enligt undersökningar vill människor inte äga saker på samma sätt som tidigare framöver. Det ska vara lättskött och man vill inte lägga ner en massa tid på sin bil. Det syns redan i dag till exempel på hur vanligt det är med däckhotell, som står för servicen. Och det är många äldre som betalar för att ha det lättskött. Eldrivna fordon ökar också hela tiden, och de självkörande fordonen finns redan här i Sverige och pilotkörs.

Så ser Christopher Lundströms framtidsbild ut - i en framtid som alltså redan är här.

I dag har Skellefteå-koncernen även bolag i Kiruna med lastbilsverksamhet, där vd:n är Anders Salo, den fjärde delägaren i Skellefteå Bil. Den verksamheten fortsätter som tidigare men byter också namn, till Norrlandsbil tunga fordon AB.

Anneli Hanno

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Skellefteå bil AB har fyra delägare:

Stefan Hellsten, äger 40 procent av aktierna, och de övriga tre äger 20 procent vardera. De är Anders Salo, vd för lastbilsverksamheten i Kiruna, Christopher Lundström, vd för personbilsverksamheten, samt ekonomiansvarige Mats Brännström, alla från Skellefteå.

Lastbilsverksamheten har sitt säte i Kiruna. I övrigt finns verksamheten i Piteå, Luleå, Skellefteå, Arvidsjaur och med en servicefunktion i Malå.

Verksamheten startades av Stefan Hellstens far och farbror i Skellefteå för snart 70 år sedan.

Müllers bil:

Müllers bil har sedan tidigare sålt lastbilsdelen till Skelleftå bil. I dag är 54-årige Jan Müller ägare av firman som hans farfar grundade och även fadern drev innan Jan tog över verksamheten själv. Müllers bil saluför fyra bilmärken; Seat, Skoda, Audi och Volkswagen.

Annons