Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD

Norrbotten Media Week: Byggen i Minecraft

Ett utsiktstorn i Södra hamn eller ett lustigt hus på Hertsön? På lördagen fick alla som ville vara med och bygga sin egen version av Luleå - i spelet Minecraft.

Kreativiteten och fantasin hade inga gränser när det var dags för hackaton på Vetenskapens hus. Hackaton är en eventform där skapandet är i fokus. Alla deltagande fick bygga upp sin egen version av hur en stadsdel i Luleå borde se ut.
Evenemanget är en del i projektet Skogsstaden vars syfte är att få in IT i skolan. Projektet vänder sig till låg- och mellanstadiet med förhoppningen att de med hjälp av dataspel ska få eleverna mer studiemotiverade. En av grundtankarna är att eleverna ska kunna utföra skoluppgifter i bland annat Minecraft.
Vad är Minecraft för den som inte vet?
– Kortfattat är det en virtuell värld där man bygger med block, säger Peter Parnes, professor i datavetenskap på Luleå tekniska universitet, som är en av arrangörerna.
Är spelet svårt att lära sig?
– Det är jättelätt att komma in i. Din kreativitet är det viktiga. Även om man är dålig på att bygga blir det snyggt. Ditt blir inte fulare är någon annans, säger Peter Parnes.
6-åriga Birk Törlind byggde en borg som ska stå i Antnäs. Det roligaste med spelet tycker han är att få bygga.
– När jag kommer hem från skolan brukar jag spela med min pappa, säger han. 
Deltagarna hade fyra timmar på sig att färdigställa sina byggen. Vad sägs om ett tivoli eller Eiffeltorn på Porsön och i Gammelstad?
Juryn bestod av representanter från Luleå kommun, Lantmäteriet och Skogsstaden-projektet.
En av vinnarna var 12-åriga Filippa Stöckel. Enligt juryn var hennes bidrag ett av de mest kreativa.
– Det känns bra. Jag byggde ett hus med statyer i området Sundet.
Josephine Lindgren

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta
Annons