Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD

Sågverk hotas av Iran-bråk

Spänningarna mellan Saudiarabien och Iran hotar svenska sågverk och skogsägares verksamhet.

Den svenska skogsindustrin har en viktig exportmarknad i arabvärlden. Men regionen dit svensk export går har blivit ännu oroligare än tidigare, säger Anders Marklund till tidningen DI. Han är vd för försäljningsbolaget Uni4 Marketing. Det ägs av SCA, Holmen, Martinson och Södra.

Under perioden januari till september i fjol exporterade Sverige 2,3 miljoner kubikmeter bräder och plank till arabländerna. Storbrittanien som annars är den enskilt viktigaste marknaden tog emot 2,1 miljoner kubikmeter.

Trots kriget i Syrien har affärerna de senaste åren rullat på, främst från sågverken som producerar furuvaror. Men ifjol blev även Jemen och Libyen inblandade och då började det gå sämre med den svenska försäljningen. Mot flera andra länder i regionen slår oljepriserna hårt.

Enda undantaget är Marocko som går bra. Anders Marklund tror att första kvartalet i år kommer att bli dåligt, och att priserna kommer att gå ner.

SCA som är stor svensk sågverksägare med omsättning på nära fem miljarder kronor från fem stora sågverk har dragit ner på leveranserna till den här regionen sedan i höstas, meddelar Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products. Han säger att SCA sett problemen i tid och styrt om försäljningen till andra marknader.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta
Annons