Logga in

Logga in
En näringslivssajt från:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD
agnetaåpeter.jpg
Agneta Hedenström och Peter Parnes från Luleå har vunnit pris i Venture cup. Bild: Lena Tegström

Vinnarna i Venture cup i norr

Vinnarna för bästa affärsidé i Venture Cup Nord har utsetts. Digitaliseringsidéer för skolan och telefonbatteri som laddas när du rör dig är några av de prisbelönta från länet.

Sveriges största entreprenörstävling Venture cup är igång. Det första delmomentet, Bästa affärsidé, har tagits fram av en jury. Två av fyra vinnare i avdelning Nord i tävlingen är från länet. Vinnarna får 5 000 kronor var och går vidare mot nästa deltävling - bästa affärsplan. Här är vinnarna i fyra olika kategorier:

Miljö & Energi
Jonathan Snäll & Lena Backlund, Luleå
Att ha nog med batteri i sin telefon är ett konstant problem, därför har vi tänkt utveckla Motion Energy, ett bärbart batteri som laddar sig själv med hjälp av din rörelseenergi. När du går till skolan eller jobbat, cyklar, springer eller åker skidor ska samtidigt vår produkt ladda batteriet till din telefon.

Webb, Mjukvara & Media
Peter Parnes & Agneta Hedenström, Luleå
My Adaptive Learning är en online-tjänst tillgänglig via en modern webbläsare. Den presenterar undervisningsmaterial från olika ämnen för eleven genom frågesportliknande uppdrag sammanflätade med korta videoklipp som förklarar olika begrepp. Genom maskininlärning, det vill säga den process där en dator lär sig kontinuerligt från många olika stimuli, kommer eleven att få en lärupplevelse som är helt personlig som kommer att bidra till att motivera eleven att lära sig mer och i slutändan bidra till ett ljusare framtida samhälle.

Life Science och Teknik
Xueen Jia, John Berge och Thomas Wågberg, Umeå:

En revolutionerande övervakningsplattform för kroppsvätska som kan ge dig detaljerad hälsoinformation om människor eller djur på molekylär nivå.
– Jag tror att vi vann för att projektet är en kombination av fördelarna med nanoteknologi, elektronik och mobilt internet. Nu gör vi vårt bästa för att förbättra prestanda och kommersialisera våra produkter så fort vi bara kan! säger Xueen Jia, en av grundarna bakom projektet.

Community Sos kan nog ingen argumentera emot. Cezac Jérôme, Ambra Trotto och Stina Haglund, från Umeå, heter personerna bakom den vinnande affärsidén som ska koppla samman människor i nöd med volontärer under stora katastrofer.
– Att vinna det här priset är ett bevis på att vårt koncept kan vara en verklig lösning för att förbättra sociala insatser. På kort sikt bygger vi plattformen för att kunna hjälpa kommuner att hantera flyktingkrisen, men på lång sikt kan det vara lösningen på andra typer av kriser, och i synnerhet de kriser som uppstår i samband med naturkatastrofer, säger Cezac Jérôme.

Nästa steg i tävlingsprocessen är Moment Affärsplan där alla deltagare har chans att vinna 100 000 på Venture Cups Regionfinal och ytterligare 150 000 på Sverigefinalen.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons