Halvbröderna Niklas Granström från Kalix och Dan Jonsson från Boden kunde två saker. Motocross och stål. När crosskarriärerna lades på hyllan bestämde de sig för att göra stålet till karriär i stället. De startade tillsammans företaget Northpower och började tillverka stålstommar för byggindustrin. Detta var mitt i högkonjunkturen 2006 och företaget växte snabbt, inom två år hade de 22 anställda.

Men sedan sjönk konjunkturen och 2008-2009 fick man kriga om jobben i byggsektorn.

– Med facit i hand kan man säga att det var nyttigt eftersom vi hann sätta oss ned och reflektera. Vi bestämde oss för att jobba direkt mot slutkund och hoppa över ledet som underentreprenör till de stora byggbolagen, berättar Niklas.

Artikelbild

| Utdelning. Niklas Granström och Dan Jonsson från Norrbotten sålde sitt Northpower Stålhallar och behöver inte jobba mer.

Allt i företaget utom namnet såldes 2010 och dagen efter startade bröderna Northpower Stålhallar AB 2010, med inriktning mot att projektera, tillverka och montera skaltäta stålhallar.

– Bolaget har vuxit kontrollerat och när vi sålde det för fyra månader sedan det var uppe i en omsättning på cirka 200 miljoner kronor per år för 2017. Det har nästan gått för bra för att vara sant, säger Niklas.

Han tror att den viktigasta faktorn till framgång var att de från start valde att paketera sin byggverksamhet i en produkt som blev synonym med varumärket, ”Northpowerhallen”.

Hur mycket Niklas och Dan fick betalt för sitt företag får de inte berätta, men en enligt uppgift till Norrbotten Affärer handlar det om ett par hundra miljoner kronor.

Artikelbild

–  Försäljningen har självklart förändrat våra liv för all framtid men pengar inte är allt. Vi valde att sälja för att förändra vår livsstil. Vi har jobbat stenhårt, dygnet runt, i tio år. Nu kommer utdelningen i form av mer ledighet, säger Niklas.

Att sälja företaget för att kunna trappa ned var en plan sedan ett par år tillbaka. Men de kom aldrig till läget att de behövde lägga ut bolaget på marknaden.

– Det var många som kontaktade oss sista året och när vi kände oss redo kontaktade vi dem och satte oss ner för att prata, säger Niklas.

Det hela gick fort och köparen blev slutligen det Stockholmsbaserade familjeföretaget Tisenhult-gruppen.

– Det känns bara positivt. Vi har hittat en köpare som vill driva företaget på samma sätt som vi byggt upp det.

Fram till sista december 2018 kommer han och Dan att finnas kvar i företaget för att lämna över bolaget till efterträdarna.

Vid sidan av Northpower Stålhallar startade bröderna även upp sidobolagen Northpower Takentreprenader och det fastighetsbolag som i dag heter LEJE Fastigheter, som de ska fortsätta jobba med.

– Vi vill gå ner i arbetstid, umgås med våra familjer och driva, äga och förvalta fastigheter, det är planen och tanken i dag. Vår omgivning säger att vi är för drivna för att inte starta något nytt, medans vi själva är fokuserade på att ta det lugnare. Vi får se vem som har rätt, säger Niklas och skrattar.