– Piteå har en spännande roll att spela i branschutvecklingen. Vi har en enorm kompetens och unika förutsättningar när det gäller musik och ljud, och staden är stark inom kulturella och näringar vilket är viktiga komponenter i spel. Utan kreativitet och bra ljud blir spelen dåliga, säger Daniel Gustafsson, nyanställd affärsutvecklare vid Piteå Science Park.

För Daniel Gustafsson ligger nu fokus på att utveckla spelindustrin i Piteå med omnejd. Han har själv en kreativ bakgrund som entreprenör, musikproducent och marknadsansvarig på Leos Lekland.

– Piteå Science Park kommer att jobba strategiskt och långsiktigt för att bygga denna nya bransch, men också väldigt handlingskraftigt. Vi får inte bara snacka och bygga ett luftslott, säger han.

Piteå är med i satsningen Arctic Game Lab vars syfte är att etablera en spelbransch i Norrland då endast tre procent finns i norra Sverige i dagsläget. Arctic Game Lab är en satsning som initierades av Skellefteå Kommun men som nu har uppbackning av Piteå, Luleå, Boden och Umeå. Syftet är att göda spelbranschen i norra Sverige så att vi får fram fler solskenshistorier om spel som säljs till Microsoft för 2,5 miljarder dollar såsom svenska Mojangs spel Minecraft.

– När det händer igen vill vi att företaget sitter i Piteå och har 50 anställda på sitt kontor samt 200 speltestare och underleverantörer ute på norrländska landsbygden och företaget inte funderar en sekund på att flytta verksamheten till Stockholm eftersom att förutsättningar är så optimala här, säger Daniel Gustafsson.