I år har vintern varit mildare, men det finns ändå anledning att se upp för vattenskador när du öppnar fritidshuset i påsk.

– Alltför många husägare slår på vattnet utan att kolla om de kallaste vinterdagarna har gett skador på rören. Men det finns möjlighet att begränsa följderna av frysskador när man öppnar fritidshuset, och av engagemang för våra kunder vill vi tipsa om vad man ska tänka på, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Vattenskador i fritidshus anmäls oftast i mars–april eftersom det är då de upptäcks. Men förra vinterns köldknäpp tidigt i januari gjorde att Folksam fick betydligt fler skadeanmälningar än normalt redan under årets första månader. Trenden fortsatte under våren och totalt anmäldes rekordmånga vattenskador på fritidshus till försäkringsbolaget under 2016.

– Förra året fick vi in mer än dubbelt så många vattenskador på fritidshus som året innan. Nu tror vi inte att det blir lika illa i år eftersom vintern varit mildare, men det är ändå viktigt att övervaka uppvärmningen av fritidshuset om det stått utan tillsyn en längre tid, säger Erik Arvidsson.

Det är när huset värms upp som sönderfrusna vattenledningar kan ge besvärliga skador. Även om värmen stått på till skydd mot kylan så kan eventuella strömavbrott ha orsakat isproppar i rören under vintern.

– Kontrollera noggrant att det inte läcker vatten någonstans, till exempel i rörskarvar eller kranar, när du slår på vattnet. Kontrollera också vattenmätaren flera gånger för att säkerställa att den inte ger utslag när alla kranar är avstängda. Ger den utslag är det en klar indikation på att det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson.