Karma är ett koncept som startades i början av året och det hela går ut på att minska svinnet av livsmedel. Affärer, kaféer och restauranger kan ansluta sig till systemet och får då möjlighet att ladda upp sina produkter i en app. Användarna av appen kan snabbt kolla om det finns något erbjudande i närheten.

Det kan handla om överbliven mat från lunchen eller bakverk, mat som annars riskerar att slängas, och priset är alltid minst hälften av ordinarie pris.

– Det är den eviga frågan om miljö och svinn. Nu kanske man lyckas sälja, eller rädda som man säger, något som annars skulle slängas. 30 procent av det som produceras inom EU slängs ju, säger Mattias Elfmark.

Bistro Norrland är den enda restaurang som börjat med konceptet och de har bara kört det i ett par dagar. På andra håll i Sverige är det betydligt vanligare, i Umeå exempelvis är 25 olika ställen anslutna till systemet.

Scandic i Luleå är också anslutet men där har verksamheten inte startat upp ännu men det är på gång, meddelar personal i restaurangen hos Scandic.

I Luleå är konceptet fortfarande tämligen okänt, de första dagarna har Bistro Norrland sålt ett par portioner men planen är att detta ska växa. Restaurangkreatörerna äger och driver ett antal restauranger och kaféer.

– På sikt har vi planer på att lyfta in det i fler verksamheter, säger Mattias Elfmark.

Om det blir något över så kan säljaren snabbt lägga upp det och även styra tidsspannet som varan är till salu. Köparen gör allt i appen, beställer och betalar, så det enda som görs vid hämtning är att visa upp att det är betalt. Att själva hanteringen fungerar smidigt är en förutsättning, menar Mattias Elfmark.

Kommer ni tjäna pengar på detta?

– I slutändan hoppas man ju tjäna lite pengar men det blir inte jättemycket pengar kvar. Kravet är att det minst ska vara 50 procent av ordinarie pris och sedan ska Karma ha en del. Å andra sidan är det pengar som vi inte hade fått annars. Vi vill ju kasta så lite som möjligt.

– Svinnet och ekonomin är ju det vi pratar om dagligen och det är det stora problemet vi har. Det är ju en lågmarginalbransch och då märks sånt på sista raden, säger Mattias Elfmark.