Att det var just musik som 27-åriga Jens Thörnevall skulle satsa på stod klart redan under grundskolan när han tog sin första gitarrlektion. I dag driver han företaget Jens Thörnevall Music and Productions i Piteå.

– Huvudanledningen till att jag startade företaget var väl, precis som för många andra i den här branschen, att jag ville fakturera för mina spelningar. Det föreklar när kunden slipper anställa en. Men jag har upptäckt att det är väldigt kul att driva företag också, alltså just företagsbiten är väldigt spännande, säger Jens Thörnevall.

Men Jens är inte bara artist och låtskrivare – han är även lastbilschaufför.

– Innan jag började satsa på musiken så arbetade jag som lastbilschaufför så när jag startade företaget tog jag även in den biten i verksamheten. När jag inte har fullt upp med spelningar och låtskrivandet så kan företag hyra in mig för körningar.

Jens kommer ursprungligen från Boden men flyttade till Piteå i samband med att han började studera vid Musikhögskolan här. Han berättar att de flesta studiekamraterna flyttade söderut efter utbildningen, men själv bestämde han sig för att stanna kvar och satsa på en karriär i Piteå.

– Visst finns det en del hinder och svårigheter när man satsar på den här branschen här uppe. Det blir fler resor och sådär, men samtidigt har jag ett starkt kontaktnät här uppe. Så länge man är kreativ så funkar det, säger Jens och fortsätter:

– Och det går ju att göra otroligt mycket på distans i dag. Låtskrivningen kan ske i Piteå, någon kan lägga in en sång i London, en annan lägger in trummor i Stockholm och en tredje gitarr i Los Angeles.

Hemma i villan i Piteå har Jens sin arbetsplats och en egen liten studio. Just nu ligger största fokuset på att skriva låtar åt andra artister.

– Jag har lyckats få in två USA-resor tack vare låtskrivandet. Nu har jag precis kommit hem efter en vecka i Nashville där jag skrivit tillsammans med artister som är stationerade där och det ser ut att bli fler USA-svängar i vår. Det känns jättespännande.

Men du spelar en del själv också?

– Precis. Jag spelar till exempel med coverband och som trubadur. Men jag satsar mycket på låtskrivandet just nu.

Vilken musikgenre är det som gäller?

– Väldigt blandat. Det jag känner mig mest hemma på är någon form av americana-inspirerad pop. Mycket gitarrer, men inte riktigt så mycket att det blir country.

Vad har du för mål med karriären?

– En dröm vore att kunna livnära mig som låtskrivare, att resa runt och skriva tillsammans med andra människor. När man går in i ett rum tillsammans med en annan människa som man aldrig har träffat med ett blankt papper och kommer ut några timmar senare med en hel låt – det är en riktigt häftig känsla.