Det är Luleåföretaget Byamössan som tagit fram mössan som tryckts upp i två varianter, den ena med texten "Starka Parka", och den andra med Börjes citat: "Långa bollar är bra att ha! När de behövs!".

Det är Erica Stridsman och Kerstin Carbin som driver företaget som de startade tillsammans 2012. Affärsidén är att sy och trycka mössor med byanamn. Och deras hittills största succé är nog just Börje-mössorna.

Hur kom ni på den idén?

Artikelbild

| 81-åriga Börje Andersson Junkka har tagit Sverige med storm. Nu satsar företaget Byamössan på Börje-mössan.

– Vi såg på Idrottsgalan och tyckte att det var så häftigt när han klev upp på scenen. På kvällen skrev vi ett inlägg på vår facebooksida och skröt på den här härliga bybon. Bland annat sa vi att vi kommande vecka bara skulle trycka "Starka Parka"-mössor. Och, precis som Börje, sa vi att vi skulle hålla det vi lovat. Då ramlade det in beställning efter beställning. I dag har inlägget delats bortåt femtio gånger och setts av 10 000 personer, säger Erica Stridsman.

Och Börje, har han fått någon mössa?

– Han har fått en av varje. Det är lite lustigt att vi inte känner honom, men ändå har vi pratat om honom i snart en vecka. Vi har fått så mycket positiva kommentarer, många är glada över att vi lyfter honom och byn. Då blir det ännu roligare för oss.

Varför just långa bollar-citatet?

Artikelbild

| Eldsjäl. Börje Andersson är en av de drivande krafterna i Parkalompolo IK.

– Han sa det i inslaget från Parkalompolo som visades i tv. Han tog det man brukar säga om långa bollar till en helt ny nivå, och han har ju rätt i att de är bra när de behövs. Det kan nog ingen säga emot.

Vilka beställer Börje-mössan?

– Det gör människor från hela Sverige. Vi har skickat mössor till adresser från Skåne upp till Karesuando. Merparten bor runt omkring Kiruna, men många bor på helt andra orter. Och beställningarna bara ramlar in. Det är så otroligt roligt!