När byggföretaget Lindbäcks val av ny produktionsanläggning lade de vikt på att hitta en plats med utrymme för stora volymer. Valet föll då på Haraholmen i Piteå då närheten till Piteå Hamn med dess närhet till båttransport var av vikt. Nu har produktionen på Haraholmen varit igång under åtta månader och den här veckan var det dags för Lindbäcks att skicka iväg den första omgången volymer med båt.

– Vi har lastat och skickat iväg 85 volymer ner till Lund. Båttransporter är ett utmärkt komplement till biltransporterna och därför gör vi nu ett första test, säger Lars Wallgren, logistikchef.

I arbetet med att använda sig av båttrafik för transport har ShoreLink, Piteå Port & Hub samt Copenhagen Malmö Port varit nära samarbetspartners.

– Det här är ett test än så länge men det finns flera fördelar med att få transporter med båt att fungera. Dels är det bra att minska belastningen efter vägarna och använder vi fartyg som går lastade i retur söderut istället för att gå tom kan vi räkna hem det även i miljömässiga och ekonomiska fördelar, säger Lars Wallgren.

Transporten på 85 volymer var den första av två lastningar som är planerade. Volymerna som transporteras ska användas för att bygga Sagoeken där Lindbäcks bygger 175 lägenheter i Lund åt Stiftelsen AF Bostäder.