Vila bytte lokaler i Smedjan sommaren 2017 och tog över halva delen av Brothers & Sisters, som blev enbart Brothers och kapade halva butiksytan.

Där kom Vila in som drivs av företagarna Robert Karlsson och Maria Hedström.

Men nu väljer de att sälja tillbaka både Luleåbutiken och Sundsvallsbutiken.

– Det händer mycket i klädbranschen och det är svårare och svårare att få de fysiska butikerna att gå runt. Kedjan driver butikerna vidare, säger Robert Karlsson till norrbottensaffarer.se.

Bakom beslutet ligger bland annat att Robert och Maria, som franchisetagare, inte får ta del av webbhandeln.

– Det är ingen stor del i dagsläget men på sikt blir det nog så, menar Karlsson.

Nu satsar de istället allt krut Desireé-butiken i Smedjan som firar 20-årsjubileum i år och på sina Diva-butiker (startade 1999), som finns i Smedjan i Luleå och Gallerian i Piteå.

– Vi kikar på att eventuellt dra igång webbhandeln igen för Diva. Där får vi bestämma allt själva i och med att det är ett eget koncept, säger Robert Karlsson.

De har haft webbhandel tidigare, men de mäktade inte riktigt med alla fysiska butiker och webbhandeln samtidigt.

– Distribution, frakter och returer tar tid och kraft och vi hade inte ett administrativt system för det. Det mesta gjordes fysiskt. Vi hade leveranser till bland annat Japan, Australien och Brasilien och blev lite tagna på sängen. Man måste ha en logistiklösning.

Nu är tiden inne för att satsa mer på e-handeln.

– Nu har vi ett system, men har inte riktigt haft tiden för det. Nu när vi säljer Vila är det ett led att ha mer tid över till annat och vår förhoppning är att få igång webbhandeln.

– Det finns fördelar med en kedja, men man är också ganska styrd och bakbunden. I våra egna butiker kan vi bestämma allt själva och kan lättare anpassa sortimentet, säger Karlsson, som sedan nio år tillbaka bor i Stockholm och styr administrationen därifrån.