Det har varit omdiskuterat men nu står det klart. Från och med nu är alla LLTs bussar helt och hållet fossilfria. Det är en satsning som blivit möjlig tackvare kommunen, berättar LLTs VD Kalle Gramner.

– Det känns jätteroligt att kunna meddela att kunna meddela detta. Från och med nu kommer alla våra dieselbussar tankas med bränslet HVO 100. Därmed blir vi helt och hållet fossilfria, säger han.

HVOn som bussarna tankas med är pamloljefri och tillverkas av animaliska fetter och slaktavfall. Beslutet om att göra samtliga bussar fossilfria kommer innebära en effekt för klimatet och luftmiljön i Luleå. Nu kommer 90 procent av växthusgaserna att elimineras. Det kommer alltså bli ännu mer miljövänligt att ta bussen.

Artikelbild

| Fossilfritt. LLTs VD Kalle Gramner och marknadschefen Anna Kowal Lindbäck presenterade nyheten under måndagen.

– Detta är ett viktigt och hållbart steg för Luleå. Det är ett sätt för oss att bidra till miljön, det känns jätteviktigt för oss, säger LLTs marknadschef Anna Kowal Lindbäck.

I och med steget till en fossilfri lokaltrafik ville LLT göra något lekfull och roligt till kampanjen. Det är förklaringen till varför bussarna pryds av dinosaurier.

– Ut med alla fossiler är budskapet, nu är det färdigåkt säger Anna Kowal Lindbäck.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström ser det som en viktig satsning ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Detta är helt avgörande för luftkvaliteten i centrum. Fossildriften ska successivt fasas ut med andra drivmedel och elbussar. Luleåborna kan nu med gott samvete lämna bilen och ta bussen för att göra klimatnytta, säger han.