The Award of Swedish Lapland delas ut för femte året i rad. Priset ges till någon som synliggör insatser som inspirerar och som stärker destinationen Swedish Lapland.

De fyra vinnarna i år är Icehotel, Skellefteå Airport, FlyCar Tyskland och Piteå Summer Games, vilket presenterades under evenemanget Academy of Swedish Lapland som pågår i Haparanda under måndagen och tisdagen.

– Vi är mycket tacksamma för uppskattningen från juryn, och från våra gäster. Vi kommer att fortsätta arbetet med att skapa och utveckla hållbara is- och snö upplevelser som lockar gäster från hela världen till vår region, året runt, säger Yngve Bergqvist som är grundare av Icehotel, vinnare i kategorin årets innovatör, och en av initativtagarna till den året runt-öppna delen av hotellet.

Artikelbild

Här är alla vinnarna:

Årets innovation: Icehotel 365.

Juryns motivering: ”I snart tre decennier har Icehotel återanvänt Torneälvens is i ett hållbart kretslopp. Numera står Icehotel 365 kvar året om, så att den internationelle gästen kan njuta av snö och is under såväl norrsken som midnattssol. Samtidigt har Icehotel, innovativt ur ett klimatperspektiv, skapat en hållbart attraktiv produkt i Jukkasjärvi och Swedish Lapland.”

Årets möjliggörare: Skellefteå Airport.

Artikelbild

| Priset Spirit of Swedish Lapland delas ut för första gången i år. Vinnare blev Piteå Summer Games.

Juryns motivering: ”Med mod, kreativitet och action har Skellefteå Airport tagit position som ett nav för inresande i nordligaste Sverige. Genom offensiva satsningar har man lyckats locka flera internationella direktflyg till destinationen. Ett partnerskap som möjliggör inresande till Swedish Lapland.”

Årets brobyggare: FlyCar Tyskland.

Juryns motivering: ”Med direktflyg till Arvidsjaur - från fyra tyska destinationer sedan snart 20 år och sedan två år även från Birmingham i UK - har FlyCar skapat en möjlighet för att utveckla vinterturismen i vår region. Helt enkelt en stadig bro från Europa till destinationen Swedish Lapland.

Vinnare av priset Spirit of Swedish Lapland: Piteå Summer Games.

Juryns motivering: ”Piteå Summer Games är ett varumärke fulladdat med både värdskap och vänskap. Ändå sedan starten 1990 har Piteborna, år efter år, konsekvent och kompromisslöst, levererat en organisatoriskt fulländad fest. Och med inte mindre än 800 lag från 25 nationer är fotbollsturneringen en av de största i världen och på alla sätt en makalös fest för världens fotbollsälskare i Piteå, i världen och i Swedish Lapland.