Hur är läget?

– Det är mycket bra. Konsumentbutiken rullar på och vi har många nyanställda, jag ser bara möjligheter och det finns många nya kunder att bearbeta.

Vad händer hos Nordsjö just nu?
Artikelbild

| Nordsjö idé och design ligger i Notviksstan i Luleå.

– Det är högsäsong för utvändig färg. Folk oljar in terrasserna och det ska bättras på mycket med ommålningar. I största allmänhet är det utvändigt man jobbar med från juni till augusti. Sedan växlar det mer mot golv och tapet framåt hösten.

Vad är viktigt att tänka på när man målar sin fasad?

– Ska man måla om är det jätteviktigt att man tvättar fasaden först med en underhållstvätt eller målningstvätt. Ser fasaden bra ut i sig så räcker det med det. Men har du en dålig fasad så får man se över den. Se om det behöver skrapas någonstans, det ska inte finnas någon lössittande färg. Är det trärent så måste man grunda med oljegrundfärg. Rekommendationen är två varv täckfärg för att få den bästa kulören.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?

– Min erfarenhet är att det sker mycket slarv. Många tänker att man "bara ska måla om". Jag brukar fråga om man vill göra det ofta. Svaret blir nej. Därför är det viktigt att göra det ordentligt. Risken är att du målar in mögel som alltid börjar med att det är transparent. Man ser inte möglet. Man kan ha sporer på fasaden och målar man in det så börjar det växa. Kör man med en målningstvätt får man bort det.

Hur ofta bör man måla om sin fasad?

– Det finns inget tvång. Vår färg ska hålla upp till 16-18 år. Men den kan hålla hur länge som helst. Gör man enligt konstens alla regler så håller den bra. Det är inget krav på när man ska måla om. Gör det ordentligt: grunda och måla två varv med täckfärg så har du en bra fasad, tipsar färgexperten Andreas Lindmark.