Skapa ett framtidens Krononområde med smarta bostäder, transporter, hem och andra samhällsfunktioner. Det var uppgiften för de gymnasieungdomar som under tre veckor sommarjobbat i projektet Samhällsbyggnadsprojetet 2017. Fantasi och kreativitet präglade presentationerna för de fyra gruppera.

– Det har gått ut på att ungdomarna ska få en inblick i samhällsbyggnadsbranschen och få se hur det faktiskt går till att jobba inom det här, säger Frida Lindberg, gruppledare och snart färdig civilingenjör vid Luleå tekniska universitet.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Luleå tekniska universitet och KIA, kompetensförsörjning i anläggningsbranschen.

Artikelbild

| Tryggare. Inte bara tryggare innevånare. Även tryggare med presentationer. Det var ett av syftena med sommarjobbet. Här Joel Sundkvist, Gabriel Larsson och Wilma Waara.

– Vi har tänkt att lösningarna bara ska göra det enklare att bo här, säger Rasmus Rautio som är en av deltagarna.

– Och så ska lösningarna vara miljövänliga, energisnåla och spara vatten, fyller Felicia Ersson i.

Det här är andra omgången som projektet genomförs i sommar. Av 20 sommarjobbsplatser deltog 15 undgomar i den första omgången och så 13 i den andra omgången.

– Min fråga gällde integriteten. Hur känner man sig trygg i en värld där vi lever med mycket sensorer och appar, men ungdomarna verkade tryggade när jag frågade, säger Lisa Bergdahl, biträdande projektledare vid Kronanprojektet.

Artikelbild

| Smarta. De kan själva tänka sig att bo i den smarta stadsdel de utformat. Ruben Wiklund, Rasmus Rautio och Felicia Ersson.

Ett framtidens Kronon var i alla fall en stadsdel som ungdomarna själva kunde tänka sig att bo i.

– Absolut. Den är annorlunda än alla andra stadsdelar, säger Rasmus Rautio.