Rickard Wikströms karriär inom butik startade tidigt. Sommarjobb på ICA-butiken i Nyborg som liten avlöstes av flera års arbete på en rad H&M-butiker i Stockholm. Nu är han åter på hemmaplan i Kalix och anledningen till att han kom upp till Norrbotten igen var enkel.

– Jag längtade tillbaka till min familj och mina vänner här uppe och då kände jag att det var dags att ta sig hem. Jag ville tillbaka till lugnet och slippa vara i Stockholmshetsen.

Arbetet som butikschef på Ica supermarket i Överkalix började i augusti och Rickard Wikström berättar att han trivs väldigt bra.

– Att bli butikschef var såklart något som jag var lite nervös inför samtidigt som jag kände mig lugn. Det är väldigt roligt att få börja här igen efter så många år, jag trivdes väldigt bra här när jag var liten och sommarjobbade vilket gjorde att det var kul att komma tillbaka.

Hur är det att ta hand om en butik på hemmaplan?

– Det känns som att man har ett ansvar. Man kommer sina kunder väldigt nära och det är det jag gillar. Just feedbacken från kunderna har jag saknat när jag har varit borta från Ica.

Men att bli en del av ett helt nytt team kan vara en utmaning.

– Det är ett fantastiskt team som har tagit emot mig väl och gett mig lite svängrum för att göra fel. Både ägarna till butiken och mina anställda har varit väldigt överseende och jag har fått ett otroligt bra mottagande.

Vad är ditt bästa tips för att skapa en teamkänsla?

– Man måste vara inlyssnande och ödmjuk samtidigt som man bör vara rak och ärlig för att komma in på bästa sätt. Jag tror att det är viktigt att ha en ödmjukhet inför all kunskap som personalen besitter och hur mycket jag kan lära mig av dem.

Vad är det roligaste med att vara butikschef?

– Det är jätteroligt att lära känna alla nya kunder och kollegor. Jag älskar att vara ute och möta kunder och arbeta med min personal, jag tror inte att jag skulle klara av ett arbete där jag sitter en hel dag för jag vill ha puls och fart på jobbet.

Vad tipsar du själv om för maträtter till kunderna?

– Jag försöker tipsa om något där kunden kanske får något extrapris samtidigt som de ska få en komplett rätt där alla delar ingår så det blir en bra deal. Det är klart att jag vill bjuda på något gott.