I Inbyn, 1,5 mil utanför Boden, har ett nytt företag precis tagit form. Helena Hansson har alltid velat starta eget, men det var som föräldraledig med andra barnet hon gjorde slag i saken.

– Jag har haft det i tankarna ett tag, nu kände vi att vi hade ekonomisk möjlighet att prova, säger hon.

Tanken om en webbshop dök upp strax efter jul, sedan har det gått fort. Sedan drygt en månad tillbaka är webbutiken Jaktligt igång.

– Jag läste på och kollade hur allt fungerar. Det är ganska krångligt, alltifrån leveranser till bokföring, jag kunde inget sådant alls! Det har gått mycket tid till att plugga, säger Helena Hansson och fortsätter:

– Men jag är ganska envis, vill jag något så ska det bara funka. Det har blivit många vakna kvällar. Men allt går att hitta på nätet och det finns bra plattformar för e-handel i dag. Bokföringen har varit det svåraste. Leverantörer har också varit ett gissel, många vill att man ska ha en större plan redan. Min plan var att börja smått, sen gå vidare när man ser att det fungerar.

Både Helena och hennes man Peter jagar och har känt att vissa jaktprodukter varit onödiga dyra. Helena har sytt mycket genom åren och därför kom hon på att de skulle kunna göra vissa saker själva, till ett lägre pris.

– Jag syr till exempel reflexflärpar som man fäster på hundhalsband eller sele, de står ut så att man ser hunden både framifrån och från sidan. Vi har använt det till våra hundar i alla år, de är dyra och så tappar man dem. Så jag satsade på att göra egna som fungerar och som man har råd att tappa.

– Jag syr också vapenhållare som man fäster bakom framsätet i bilen. Då slipper gevären ligga löst i bilen till och från jakten.

Var kommer ditt jaktintresse från?

– Jag bodde i Göteborg i några år, jobbade på casino och levde krogliv. Sen längtade jag hem till min familj. Jag flyttade hem och fick för mig att jag skulle bli friluftsmänniska, jag är uppvuxen på landet och hade väl bott i storstan för länge. Jag och min bästa kompis tog jägarexamen 2013. Samma sommar träffade jag min man som också jagar, så under hösten jagade vi tillsammans. Sen köpte vi hus, gifte oss och nu har vi två barn.

Vad är det bästa med jakten?

– Det är ett intresse som ger så mycket: Gemenskap, spänning, frihet och motion. Jag älskar att jobba med hundar, det är jättekul att få jaga tillsammans med hundarna och se dem utvecklas. Det är också kul att få jaga tillsammans med min man, att ha ett intresse tillsammans.

Har du något tips till den som funderar på att starta eget?

– Var envis! Man får inte ge upp. Jag har varit på väg att ge upp så många gånger, när jag suttit med bokföring som inte fungerar och allt är kaos. Nu kanske jag valde den mest kaosartade tiden i livet att starta företag på, haha. Men det är mycket fundera, planera, tänka och rodda ihop allting, säger Helena Hansson.