Creative Hero Award delas ut till någon som har förverkligat en kreativ idé och som adderat ytterligare lyskraft till Norrbotten. Utöver äran får pristagaren en prischeck på 15 000 kronor. Årets vinnare är Lisa Hellmér som driver Pensionatet i Piteå. Motiveringen lyder: "Hon älskar tanken på att människor ska vara i hennes värld. Och det handlar om kvalitet från början till slut, med extremt trevlig känsla för form och färg. Människor trivs på Pensionatet – i caféet, i trädgården, i butiken och så klart i restaurangen Kiosken".

Lisa Hellmér fick motta priset under NMW:s mingelmiddag på Clarion.

– Entreprenörskap och kreativitet är en hjärtefråga så att få vara "hjälte" på området är ju urcoolt, säger Lisa Hellmér och fortsätter:

– Jag hoppas jag kan inspirera och skapa förutsättningar för både min egen och andras kreativitet även framöver.

Bland de nominerade till priset hittar vi även Fredrik Broman, Maria Juhlin och Gunhild Stensmyr.

– Vi vill lyfta människor som inspirerar via det dom gör, människor som är kreativa och vågar göra saker som berör och är nytänkande. Vi vill också lyfta personer som inte redan har prisskåpet fullt, säger Ronny Olovsson, an av NMW-arrangörerna.

Hur kom ni fram till årets pristagare?

– NMW:s föreningsstyrelse nominerar en lång rad människor, 15 till 20 personer och sedan röstar vi i omgångar till vi har en vinnare. I år var det tufft, men Lisa Hellmér avgick med segern.

Vad innebär priset för den som får det?

– Förhoppningsvis att man orkar köra på och göra ännu mer av sin idé. Eller kanske våga tända något nytt. Vi behöver kreativa människor som vågar satsa och göra mer och fler saker.