– Allt kommer inte vara färdigt, men vi strävar efter att ha så mycket som möjligt klart då, säger Sten-Ove Eriksson.

Butiken kommer inte bara tillhandahålla livsmedel, det kommer även att erbjudas samhällsservice så som post, apotek och utlämning från systembolaget.

Sten-Ove Eriksson säger att byn ligger bra till geografiskt och har potential för att fortsätta vara levande.

Artikelbild

| Sten-Ove Eriksson är född och uppvuxen i Morjärv, men bor i Luleå.

– Man brukar säga att när skolan stängs dör byn, men det är ännu värre om både skola och affär försvinner.

Han är själv uppvuxen i byn och har både släkt och familj kvar där.

Vad betyder det för Morjärv att ha en butik?

– Jag vet vad det betyder för min mamma. Hon är 88 år och har inget körkort. Hon vill kunna ha ett värdigt liv och kunna handla själv. Det är den största orsaken till varför jag engagerar mig så mycket i det här, säger han.

Tidigare var det Coop som ägde butiken, men de valde att lägga ned butiken och därför ska den nya butiken nu ägas av medlemmar som går in med andelar istället.

Hur stora är andelarna man köper?

– Varje andel betalar man 1000 kr för, och är en röst under stämmor. Köper man fler andelar betalar man 5000 kr och får två röster. Men egentligen handlar inte det här om hur många röster man vill ha, det handlar mer om att man vill hjälpa byn att ha en butik som går runt.

Hittills har 210 personer gått in och köpt andelar, och Sten-Ove Eriksson tror att de kommer att få verksamheter att snurra.

– Det är väldigt kul att det är ett så stort engagemang och att folk är villiga att hjälpa till. Vårt mål är att få så många som möjligt att engagera sig. Vii kommer behöva hjälp med vissa grejer kring verksamheten, plocka varor, inventera, måla om och så vidare. Men folk är otroligt positiva till det faktiskt.