Konferensen Day One anordnas med ambitionen att visa hur hållbara affärer kan bli en fantastisk affärsmöjlighet samtidigt som det bygger en framtid för

kommande generationer.

– Vi har fått ihop ett fantastiskt program med aktörer som bland annat Max burgers, Filippa K, Polarbröd, Coop, Scania och Ikea. En riktigt bra line-up som representerar olika branscher och som har olika tillvägagångssätt i hållbarhetsarbetet, säger Pernilla Pihl, vd Promise och initiativtagare till konferensen.

Hon menar att syftet med dagen är att inspirera företagen i Norrbotten att trappa upp sitt hållbarhetsarbete.

– Vi behöver en marknadsekonomi som är på naturens villkor, som värnar om människors välmående och där ekosystemen är i balans. Vår starka tro är att det är företagen som måste driva omställningen. Politiskt går det långsamt och för konsumenter är det svårt att göra de rätta valen. Konsumenter måste kunna förlita sig på att det som de konsumerar är hållbart producerat, säger Pernilla Pihl och fortsätter:

– Hållbar utveckling är århundradets största affärsmöjlighet och för de företag som tidigt bestämmer sig för att ställa om finns mycket att vinna då det är både lönsamt och värdeskapande.

Det är hållbarhetsbyrån Promise som anordnar konferensen den 12 februari på Kulturens hus i Luleå. Norrbottens Affärer och Coop Norrbotten är samarbetspartners. Dagen riktar sig till företagsledare, chefer och andra beslutsfattare, men även till alla som är intresserade av hållbara affärer och vill förstå hur det kan skapa affärsnytta.

Kommunalrådet Niklas Nordström kommer att öppna konferensen. Han ser positivt på initiativet.

– Det här är helt rätt i tiden. Att stimulera ett hållbart näringsliv är lönsamt. Undersökningar visar att hållbara företag drar till sig arbetskraft och investerare, är mer lönsamma och har högre börsvärde, säger han och tillägger:

– Hållbara och framgångsrika företag ökar också våra städers attraktivitet. Det blir intressant för människor att flytta hit eller stanna kvar och vi ger dem möjlighet att leva klimatsmart, hälsosamt och tryggt.