I 86 år har familjeföretaget och klädbutiken Berlins funnits. Personerna bakom företaget är Annika och Ove Segerlund, och det var Annikas morfar som startade butiken under 30-talet.

I dag finns fem butiker i Luleå, Boden, Kalix, Piteå och Skellefteå.

När Norrbottens Affärer besöker Berlins på Köpmangatan i Luleå är butiken fylld av både rea och höstnyheter.

– Det är mycket senapsgult och rutiga tyger just nu. Vi har börjat sälja mer höstkläder, hösten kom fort och det blev kallt direkt, säger Lovisa Silverplats som jobbar i butiken.

Hur har sommaren varit?

– Den har varit bra. Soliga dagar är det många som kommer hit och vill handla, de vill ha något svalt och skönt på sig. Sedan är det lugnare när det är dåligt väder.

Vad säljer ni mest av?

– Det är mycket blusar, kjolar och toppar. Vardagliga kläder som man ändå kan klä upp när man ska vara fin, säger Lovisa Silverplats.

Målgruppen är väldigt blandad berättar hon, från 25 år och uppåt.

– Eftersom vi har underkläder också säljer vi mycket till alla åldrar. Vi har underkläder för alla kroppar. Att hitta rätt bh kan kännas som en djungel och många tycker det är jobbigt att prova. Många vill att de ska sitta ledigt, men de måste sitta åt vid midjan för att inte belasta axlarna. Då kan vi hjälpa till att prova ut rätt.

Vad är det roligaste med att jobba här?

– Att hjälpa kunderna att hitta rätt. En del tror att de inte alls skulle våga ha på sig vissa plagg. Men så kan vi hjälpa dem att hitta plagg som ändå känns rätt, det är kul.

Hur är det att jobba i en sådan anrik butik?

– Det är kul. Det är mycket stammisar som vet vad de vill ha, men de kanske vill ha hjälp med att välja färg, säger Lovisa Silverplats.

Elisabet Lindberg har jobbat på Berlins i 50 år och berättar hur butiken har flyttat runt på olika adresser i centrum, till den slutligen landade på Köpmangatan. Det var även då man utökade med underklädessortiment.

Hon tycker inte att kunderna har förändrats genom åren, däremot tekniken.

– Kunderna kommer in och vill ha samma service. Däremot var det enormt mycket mer personal förut, det är en stor skillnad. Då fanns inga datorsystem så allt man sålde skulle räknas och skrivas in för hand. Det krävde mycket personal, berättar hon.