Leif-Ivan Karlsson steg upp fem på morgonen tisdagen innan midsommar.

Ett möte väntade på hans båt M/S Birger Jarl angående rekrytering till Luleåföretaget Jobb i Norr och Nordic Works, som han skulle kliva in i tillsammans med Luleåsonen Anders Åberg.

Men där tog det stopp.

Artikelbild

| Storslaget. I 22-rumshuset i Tullingen finns en soffgrupp utöver det vanliga och som inte återfinns i IKEA:s sortiment. Diktatorn Saddam Hussein hade tydligen en likadan. Makarna Leif-Ivan Karlsson och Susanne Karlsson.

– Jag var oerhört bakis. Vi hade en brutal fest på Örnberget (hemmet i Stockholm) kvällen innan för att fira, säger Leif-Ivan Karlsson.

Han gick och lade sig för att vila i hotellrummet på båten, som låg närmast konferensanläggningen.

Klockan var vid 09-tiden.

Då kom signalerna.

– Det började slå stock i hjärtat, jag svettades enormt, som att vrida på en kran i huvudet och sedan kom ett brutalt illamående. Jag gick och satte mig ute i korridoren där det fläktade och ringde samtidigt en av mina fastighetsskötare Stefan (Engström, från Luleå).

– De fick leda mig ut till bilen och sedan var det järnet in till Södersjukhuset. Brutala smärtor. Du kan likna en hjärtinfarkt vid att du tar ett stort brett spännband runt axlar och bröstet och spänner åt tills smärtan är obeskrivlig. Vi kom till ambulansintaget och där satte de omgående propplösande, morfin och lugnande. Släpper det inte så dör man.

Var du vid medvetande hela tiden?

– Jag var vid medvetande hela tiden, det har jag varit alla fyra gånger, och väntat att det ska släppa. Vilket det gjorde till slut efter en halvtimme.

Hur mår du nu?

– Det knallar på. Jag är klassad som hjärtsjuk och det är bara att gilla läget.

Vad säger läkarna?

– De kan inte göra så mycket för de vet inte. Orsaken är att det är för trångt i kärlen. Det small för första gången i februari 1999. Då gjorde de en dubbel bypass-operation. Det kom väl tidigt i livet och operationen blev inte riktigt bra. De kom inte åt ett kärl som var igenstockat. Jag har levt med krälkramp sedan dess, när hjärtat inte får syre.

I september 2016 fick Leif-Ivan Karlsson sin tredje hjärtattack. Då gick läkarna in och gjorde om operationen från 1999.

– Jätteläskigt. Det bytte ut lite nät och sådant som hade blivit gammalt, säger han.

Vad utlöste det hela?

– Mycket partyn, jobb och stress.

Mindre än ett år senare small det igen.

Nu tar han det hela på riktigt allvar – och trappar ned på partyn.

– Jag dricker bara rödvin. Jag kan dö om jag super till.

Superentreprenören från Överkalix har börjat sälja ut stora delar av sin verksamhet. Campingen på Öland, ett hotell i Södertälje, två flyktingförläggningar trappas ned och dessutom hoppade han av rekryteringsföretagen Jobb i norr och Nordic Works, som han klev in som vd i under våren.

– Vi kontaktade Bolagsverket så jag hann aldrig blir registrerad som vd. Jobb i Norr och Nordic Work var precis när jag fick hjärtinfarkten och jag vågade inte ge mig in i en bransch, som jag inte känner till. Hälsan måste gå före, säger Karlsson och fortsätter:

– Grunden varför jag valde att hoppa in i det var att jag såg förändringarna. Det finns ett enormt behov av bemanning i Sverige, men hälsan tog över. Jag vågar inte riskera att dö. Pengar är inte allt.

Han är för tillfället stämd av fackförbundet Seko för obetalda personallöner på M/S Birger Jarl för 1,4 miljoner kronor.

Den tvisten har också bidragit till stresspåslaget.

– Facket är värre än maffian. De jävlas hela tiden och det är inte över än.

Har du betalat lönerna?

– Jag har betalat personalen fullt ut, men facket jävlas för att jag vägrar vara ansluten.