Företaget Climeon som startades av Thomas Öström, som är uppväxt i Luleå, tog emot sin första beställning 2015. Efter det har de växt snabbt och mycket. Affärsidén går ut på att ta vara på spillvärme på ett effektivt sätt och därefter omvandla värmen till el. En idé som passar utmärkt vid SSAB och även på vulkanernas ö - Island.

I augusti 2017 beställde isländska Varmaorka geotermiska kraftverk för 30 miljoner euro. Nu står det klart att de vill utöka sin order från 100 värmekraftmoduler till 197 stycken. Detta ger Climeon en order värd 65 miljoner euro, eller 673,4 miljoner svenska kronor.

– Den potential för att nyttja geotermisk energi på Island är större än vad vi trodde bara för ett år sedan. Därför vill vi öka hastigheten på vår utbyggnad och säkra leveransen av moduler, säger Ingvar Gardarsson, styrelseordförande i Varmaorka.

Artikelbild

Modulerna kommer under tre år placeras ut på 20 olika platser. En viktig faktor för att kunna finansiera denna expansion är att värmekraftsmodulerna är så pass jämna och att de därmed ger en förutsägbar intäktsström.

– Climeons mål är att bli världsetta på klimatlösningar genom att sälja, producera och leverera värmekraftsmoduler. Affären på Island visar att det även genom småskalig geotermisk energi kan skapas storskalig elproduktion för både samhällen och länder, säger Thomas Öström, Climeons VD.