Kaj Török jobbar som informations- och hållbarhetschef vid Max Burgers. Han var sist ut bland föreläsarna under Day One – hållbarhetskonferensen i Luleå.

– Att vara förälder och veta att man förstör sina barns framtid är en väldigt orimlig känsla. Vi ska inte få vänja oss vid att antingen välja mellan produkter som är jättedåliga eller bara lite dåliga för klimatet. I framtiden ska vi välja produkter som är bra för klimatet – och den revolutionen har börjat, säger han.

Temat på hans föreläsning var "Världens första klimatpositiva meny".

Artikelbild

| Kaj Török talade om världens första klimatpositiva meny på hållbarhetskonferensen Day One.

– Max är en del av klimatproblemet. Så vad gör man om man är en del av ett problem? Jo, man jobbar på att vara en del av lösningen. Och det håller vi på med, säger Kaj Török.

Han berättar om satsningar som frityrolja som återvinns och används som biodiesel, satsning på svenskt kött och femdubblandet av antalet gröna burgare.

– Rött kött minskar i vår försäljning medan andelen icke rött kött ökar. Vårt mål 2022 är att varannan måltid ska vara utan rött kött.

Vid sidan av arbetet med att minska utsläppen jobbar företaget med att klimatkompensera.

– Det gör vi genom att plantera träd som suger ner koldioxid från atmosfären. Vi planterar fler träd än vårt utsläpp kräver. Det innebär att vi kompenserar till 110 procent för våra utsläpp, säger Kaj Török och fortsätter:

– Så vad kostar det att klimatkompensera? Inte mer än 0,25 procent av vår omsättning. Det är alltså inte dyrare än så.