Just leksaker har under årtionden stått högst upp på många barns önskelistor. Nu laddar leksaksbutikerna runt om i länet upp inför den stundande presentshoppingen. På Lekia i Gällivare till exempel laddar de upp för fullt inför julen.

– Det är full rusch, det har börjat ordentligt. Vi tar in extra personal för att vi ska ha folk som alltid kan hjälpa kunderna i butiken. Det har varit rätt jämnt men nu börjar det komma mer och mer folk, säger Evelina Hermansson, säljare.

Linda Drugge, säljare på BR leksaker i Haparanda säger att de har haft fullt upp sedan black friday.

– Julhandlandet började redan på black friday, eller black week som det ju blev, och efter det har det rullat på i jämn fart. Det blir alltid en rusch innan jul, och det börjar ju vara rätt nära nu. Till helgen eller nästa vecka kommer det att dra igång på riktigt, säger hon.

Även Lekshoppen i Kalix har märkt av att kunderna har börjat handla tidigare än vanligt.

– Vi fick börja slå in lite julklappar redan innan skyltsöndag. Det är väldigt tidigt. Vi brukar inte få börja göra det förrän ett tag efter skyltsöndagen, säger Benita Nylander, ägare av butiken och fortsätter.

– Man fyller upp med det man tror de vill ha. Vi går och väntar nu, det brukar vara den sista veckan innan jul de dyker upp. Den sista veckan kan man knappt andas här, säger hon.

På Toys’r’us i Luleå laddar de upp genom att ta in extra personal. Men nytt för i år är att de har bytt strategi inför julhandeln

– Vi har bytt strategi lite grann inne i butiken sedan i höstas och ställt fram mer demoexemplar så barnen kan se och testa leksakerna mer. Då vet de kanske bättre vad de önskar sig, säger Joakim Vikberg, butikschef.

Både hos Lekia i Gällivare och Lekia i Kiruna har de märkt av konkurrensen från nätbutikerna, trots att skillnaden inte är markant i dagsläget.

– Man konkurrerar alltid med nätet. Men vi känner att vi har mycket folk som vill handla lokalt. Det känns som att människor tänker på att de vill ha kvar den lokala handeln, säger Evelina Hermansson, säljare på Lekia i Gällivare.

– Vi märker av internethandeln som alla andra men än så länge går det bra. Det är många som vill komma till butikerna för att värna om det lokala men det är en stor skillnad. Folk är väldigt prismedvetna idag och jämför mycket med nätpriserna trots att det inte är någon skillnad hos oss, säger Ingela Gardeberg Åström, butiksansvarig på Lekia i Kiruna.