Intill den omrenoverade timmerstugan står de tre älgarna Zigge, Zebbe och Zaga vid hägnet och knaprar bark. Här bor älgarna i det fem hektar stora området som Thomas Dahlquist hägnat in. Sedan drygt ett år tillbaka har han tagit emot jägare för hundträning på vildsvin och älgar. Och i vintras smygstartade han älgparken som redan lockat turister från världens alla hörn.

– Zigge och Zebbe kom hit 1 september 2017, kvigan Zaga kom i höstas, hon var drygt ett år när hon kom hit och är fortfarande lite mer reserverad, berättar Thomas Dahlquist.

Förutom älgarna har han fem vildsvin och i framtiden är planen att skaffa kronhjort, mufflon och renar.

Artikelbild

| Thomas Dahlquist storsatsar på sin verksamhet Cape wild i Bälinge.

– Den stora delen blir älgparken där turister och besökare får komma och träffa skogens konung på nära håll, minst sagt. Det är väldigt fascinerande. Även om du bott här uppe hela ditt liv är det häftigt att få stå här och se hur pass stora de är.

Hur många älgar vill du ha här när allt är klart?

– Jag har inte tänkt ha så jättemånga. Fem-sex stycken ungefär. Dels så sliter det mer på marken ju fler man har, dels är det dyrare ju fler man har. För besökare och turister så är det inte antal älgar som spelar roll. Tanken är att jag ska ta emot grupper av turister och företag. Flera företag har redan varit här med utländska gäster eftersom att de velat uppleva något annorlunda.

I januari 2018 sa Thomas upp sig från sitt jobb på Trixie i Norrfjärden. De senaste tio åren har han jobbat som it-ansvarig och i ledningen.

Artikelbild

| Besökarna får chansen att på nära håll mata och klappa älgarna i hägnet.

– Jag sa upp mig och kände att nu får det bära eller brista. Jag kände att nu är det dags. Vi bor här och har perfekt läge där allting stämde, det var klockrent. Nog är det tufft ekonomiskt, men det kommer det säkert vara några år innan man fått snurr på verksamheten. Det är inte gratis att bygga upp det här, men jag har fått investeringsstöd med vissa delar och sedan har jag en bra bank som också tror på idén och som har stöttat mig. Har man en bra idé som man själv tror på så är det bara att köra. Det är inget att fundera på, jag menar vad kan hända? Det löser sig alltid. Många går runt och har drömmar men går kvar i samma spår och gör inget utav det.

Vad är det bästa med att du vågat satsa?
Artikelbild

| Älgen Zigge lockar till skratt när man vill ta sig en munsbit av besökarens halsduk.

– Det bästa är att få jobba med det man brinner för och är intresserad av. Att få jobba åt sig själv och jobba hemma på gården, det var målsättningen. Kan jag driva det här och få det att gå runt och leva själv då är jag nöjd. Jag är inte ute för att starta en stor affärsrörelse och bli mångmiljonär. Men jag har inte varit ledig så många dagar de sista två åren, säger Thomas och utvecklar:

– Man väljer sina dagar i mångt och mycket. Det finns alltid saker som behöver göras. Jag har suttit i kontor och vid dator hur många år som helst. Det sista jag vill göra är pappersarbete och datajobb. Jag vill inte sätta mig vid en dator, det är jag spyless på. Folk frågar om jag ångrar mig? Men jag far hellre ut när det är 25 minusgrader och snöstorm och hämtar mat till älgarna än sätter mig vid en dator på ett kontor.

Artikelbild

| Thomas Dahlquist vill inte tillbaka till datorn och kontoret.

Hur har du nått ut till de utländska turisterna?

– Jag har mestadels jobbat med Visit Luleå. Jag har även tryckt upp broschyer som jag delat ut på hotellen. Många googlar ju också på vad man kan göra i Luleå och hittar mig den vägen.

Artikelbild

| Thomas berättar att älgarna tycker om att vara i närheten och se på när han snickrar och jobbar i området.

Thomas Dahlquist har flera planer på att utveckla sin verksamhet i framtiden. Och om allt går vägen börjar han bygga en till stuga i sommar.

– Tanken är att uppföra en byggnad med två toaletter och kök, samt med mötesrum och restaurang så att jag kan ta emot femtio personer. Jag håller på med ritningen och söker bygglov nu.