Luleå

I början av februari slår Mandeet "Sonny" Kumar upp portarna för hans nya konditori Hertsöns konditori och café.

– Det är en dröm som jag har haft länge men det har varit svårt att få tag på en lokal. Lokalen ligger i Hertsöns galleria och intill Ica. Jag tror att det kan behövas nu, många vill ha en kopp kaffe eller fika när de har varit och handlat till exempel, säger han och fortsätter.

– Jag vill att människor ska se att det finns något på Hertsön och inte åka iväg härifrån.

Han har en lång erfarenhet av olika typer av caféverksamheter. Sedan han flyttade från hemlandet Indien har han hunnit med att arbeta 12 år på konditorier i Grekland och under tre år har han arbetat på olika svenska caféer. Han håller just nu på att arbeta sina sista veckor på ett konditori i Luleå.

– Jag har alltid velat öppna eget men innan jag gjorde det ville jag veta vilka smaker svenskarna tycker om. Det är en stor skillnad mellan svenska smaker och grekiska smaker, säger han.

Vad är den stora skillnaden?

– Grekerna äter mer söta bakverket, svenskarna väldigt mycket grädde, säger han och skrattar.

På caféet kommer han att erbjuda de traditionella svenska smakerna men det finns planer att ta in annat

– Jag har tänkt att kanske ta in söta bakverk som baklava men jag har inte bestämt mig än.

Just nu är lokalen tom men planen är att det ska bli ett café med 15-20 platser och även ett konditori där de kan ta emot beställningar.

Har du hört vad andra tycker om ditt nya café?

– Jag har delat på sociala medier och det är många som redan har gillat inläggen vilket är kul. Jag var lite nervös men nu har jag blivit starkare när jag ser att folk har börjat acceptera att det kommer att öppna. Det verkar finnas ett stort intresse. Många är förvånade över att det inte redan finns på Hertsön, säger han.