Flera företag i Pajala har samlats för att bygga upp ett forum för samverkan för att säkra kompetensförsörjningen, hitta nya samverkansformer och tillsammans höja attraktiviteten hos näringslivet och kommunen.

– Vi behöver gå ihop och skapa aktiviteter som ger mervärde och höjer attraktiviteten för näringslivet och för människor att vilja bo här eller flytta hit. Detta är av stor vikt för oss företag för att kunna säkra kompetensförsörjningen och få medarbetare att bo och trivas i kommunen. Detta oavsett du är född och uppvuxen här eller om du är en potentiell ny Pajalabo, säger Åsa Allan platschef Kaunisiron i ett pressmeddelande.

Tomas Kero, vd för Keroleather, är en av företagarna som ingår i den spontant bildade arbetsgruppen:

– Vi behöver gå ihop för att kunna påverka utvecklingen i vår landsbygdskommun. Stora frågor som landsbygdspolitik och utbildning är viktiga och för att stärka samverkan och nätverk börjar vi med några konkreta mindre aktiviteter, säger Tomas Kero.

Gruppen har träffats några gånger för att lägga grunden för vidare samarbete.

– Jag måste säga att det är så himla kul med Pajala. Det finns så mycket energi här och jag som inflyttad är lite förbluffad. Att skapa konkreta aktiviteter är bra för att hitta varandra och jag tror på att profilera oss på något sätt, säger Fredrik Sjöblom som driver ICA-Malmen i Pajala och inflyttad sedan 2015.

Följande förslag på aktiviteter har kommit fram från arbetsgruppen, En Pajalagala – en kvarstannargala för de som lever och verkar i Pajala kommun, stöttning för återstart av ridstall och samverkan med utbildningsväsendena i kommunen.

– Vi behöver lite positiva event här som gör livet roligare och där vi också kan uppmärksamma någon och några som gjort gott för vår landsända på ett eller annat sätt, säger Mimmi Snell, kontorsansvarig på Snells entreprenad.