I veckan damp det ned att havs- och vattenmyndigheten avråder från bad vid Pite Havsbad under hela sommaren. De kommer att sätta upp skyltar, som visar vilken vattenkvalité vattnet har.

– Vi förbjuder ingen att bada men vi kommer att sätta upp skyltar med information, sa Ulf Isaksson, miljöinspektör i Piteå.

Läs mer:"Enligt matematiska beräkningar så har Pite havsbad dålig vattenkvalitet".

Artikelbild

Resultatet är baserat på ett prov som togs i augusti i fjol.

Och det här har fått Pite Havsbad Groups vd Kristoffer Lundström att gå i taket.

Tillsammans med personalen laddar han för årets högsäsong och har plöjt ned x antal miljoner under vintern för att renovera upp bland annat lobbyn och äventyrsbadet inomhus.

Men under sommardagarna vill besökarna även ta ett dopp i havet.

Artikelbild

| MATCH. På volleybollplanen utanför Pite havsbad pågår en match mellan medlemmarna ur Svensk Dysmeliförening.Foto: Johan Söderlund

– Vi har 15 vattenprover tagna på fyra år. 14 av dessa visar utmärkt eller mycket bra kvalité och ett som togs efter säsongen i augusti i fjol visade sig otjänligt. Det handlar om en tillfällig förorening och kan bero på vad som helst, fåglar kanske, säger Kristoffer Lundström.

– Det togs ett nytt prov en vecka senare och det visade sig bra. Det där är orimligt. Vi har fått tag i vattenmyndigheten och begärt att de omprövar och tittar igenom ifall det gått rätt till.

Artikelbild

| Kristofer Lundström (t.h) och Tobias Lindfors, ägare av Pite Havsbad Group.

Hur påverkar här er inför högsäsongen när turisterna anländer?

– Svårt att säga. Det är klart att det kommer olyckligt i tid. Det ger en felaktig bild. Det är bra vattenkvalité på havsbadet och varit det under de 80 år som Pite Havsbad funnits.