Prime och systerbyrån United Minds såldes för fyra år sedan till IPG. Grundaren av byrån, tillika förre Luleåbon, Carl Fredrik Sammeli berättar nu i en intervju i DI Weekend att han beslutat sig för att helt lämna sitt livsverk.

Sammeli är sedan flera år tillbaka bosatt i Sydafrika. När Norrbottens Affärer pratar med honom berättar han att han resonerat fram och tillbaka innan han tog sitt beslut.

– Jag har resonerat och rådgjort med min fru Marie och några av mina kloka vänner. 20 år med Prime och United Minds känns som en perfekt timing. Jag tror på att söka energin, glädjen och lusten i det man gör. Nu tror jag att jag kommer att hitta mer av den i nya entreprenörsprojekt och som investerare i nya sammanhang, säger han och fortsätter:
– Jag är stolt över vad vi med gemensamma krafter byggt och man ska ju sluta på topp som det heter. Primemodellen har gjort oss bäst i världen sedan 2010 – nu vill jag försöka tillämpa dessa insikter på andra företag och branscher.

Artikelbild

| "Jag är och har alltd varit en entreprenör", säger Carl Fredrik Sammeli.

Hur känns det nu när du kommit fram till ett beslut?

– En gnutta vemod förstås men mest lust och glädje. Jag är inte så nostalgisk över formella strukturer. Riktiga, äkta relationer med människor är det enda som räknas över tid och dessa har jag kvar. De som byggt företag vet att det krävs oändligt många 60 till 80 timmarsveckor så jag vill ägna mer tid åt min familj. Vi har precis haft en fantastisk sommar med massa umgänge med släkten från Luleå i norr till Halmstad i söder.

Vad kommer du att sakna mest?

– Människorna. Den helt unika koncentrationen av högbegåvade, högmotiverade och framförallt snälla personer. Den mixen är den "hemliga formulan" i Primemodellen och det jag både är mest stolt över och kommer att sakna mest.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Jag är född entreprenör och älskar att vara med och bygga företag. Det är lite som att vara trädgårdsmästare. Att plantera med kärlek och se det växa – en underbar känsla om man har uthålligheten och uppskattar naturens nycker och estetiken i det som växer. Det är inte ett jobb, det är en hobby. Tänk att få jobba med sin hobby!

När Norrbottens Media träffade dig i våras sa du att du hade lite planer på satsningar i Luleå, vad händer där?

– Jag har utvecklat relationer vidare med ett par av entreprenörerna jag träffade i Luleå vid mitt förra besök. Jag är mycket intresserad av att bidra till att få än mer fart på några av bolagen med ursprung från Norrbotten. Jag är särskilt intresserad av så kallad business to business-verksamhet, företag som behöver kapacitet och erfarenhet inom försäljning och tillväxt samt talang- och kulturfrågorna. Vi får återkomma framöver när det förhoppningsvis konkretiserats.