Lennart Pittja äger och driver Sapmi Nature Camp i Gällivare. Nu tilldelas veksamheten Grand Travel Awards ärofyllda ekoturismpris. Priset delades ut under torsdagskvällen på Grand Hôtel i Stockholm.

– Förutom en bubblande glädje är jag mest stolt. Jag är stolt över att mina förfäder tagit hand om landet så väl att vi ännu har det kvar, säger den glada vinnaren.

"Förmedling av nutida arktisk livsstil, med tusenåriga traditioner, förpackad i en glampingcamp av traditionella samiska tältkåtor (lavvus) under en norrskenssprakande himmel i Unescos världsarvsområde Laponia innebär en unik och äkta upplevelse som gör Sapmi Nature till årets vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris", skriver juryn.

– Det här är ingen vildmark. Det är vårt hem sedan många generationer. Här lever människor med en stor kunskap om livet och naturen i Arktis. Men spåren av livet här är så subtila att de är svåra se. Samerna har inte byggt motorvägar, gruvor eller dammar. Naturens resurser har nyttjats på ett respektfullt sätt. Kanske själva definitionen av hållbarhet, säger Lennart Pittja.