För några år sedan föll flera bitar på plats för Robert Ylitalo, som arbetar som säljchef på CGI i Kiruna. Företaget hade fått ett antal mixed reality-glasögon i ett samarbete med Microsoft, och Robert fick helt plötsligt en idé när han passerade några personer som arbetade med stadsflytten.

– Jag började fundera på rören som de lade ner i marken. Om jag kunde få planerna på var de skulle läggas ner från kommunen och kombinera den informationen med gps skulle man i teorin kunna se rören under marken, säger han.

Sagt och gjort. Robert fick informationen från kommunen och några månader senare fungerade planen. Han kunde titta genom marken och se var alla rör och ledningar gick. Sedan dess har Robert visat tekniken på flera platser över hela världen.

– För en vecka sedan ringde någon från Spanien. Jag tänkte först att det var någon bluff, men han pratade nog för dålig engelska för att vara en bedragare så jag pratade med honom. Och sedan fick jag ju reda på att det är en stor grej, säger han.

Om Roberts projekt vinner på kongressen den 14 november hamnar Kiruna på kartan som en "smart city" i sällskap med tidigare innovationsvinnare som Dubai och Barcelona.

– Det är kul att idén har slagit så bra. Jag är en tävlingsmänniska så jag tänker i vanliga fall att bara bli nominerad, och sedan inte vinna, är lite trist. Men det här är häftigt.