Byggnadsställningarna runt villan i Piteå restes före sommaren och efter semestern körde snickaren Ivan Osbakk igång jobbet med att renovera huset.

– Detta är en rejäl utmaning där vi rivit hela övervåningen för att bygga en helt ny högre övervåning, säger Per Söderberg, 37 år.

Han räknar med att ombyggnationen kommer att ta ett par månader. Närmast väntar jobbet med att lägga plåttak.

Artikelbild

| Ivan Osbakk spikar fasad på den nya övervåningen. Han har jobbat med ombyggnationen vid Skeppagatan från start.

– När vi är klara här kommer kunden själv att göra klart inomhus med väggar och inredning, säger Per Söderberg.

Efter utbildning vid Strömbackaskolan till svarvare och svetsare, arbetade han en tid vid en mekanisk småmaskinsfirma och vid Siverts snickerifabrik i Öjebyn.

År 2013 beslöt han sig för att starta eget och efter det har det rullat på. Första räkenskapsåret 2014 omsatte bolaget 1,5 miljoner kronor. Förra året blev omsättningen 9,7 miljoner kronor med positivt resultat. Under åren har antalet anställda ökat till fem.

Per Söderberg beskriver konjunkturen som god.

Artikelbild

| Ivan Osbakk och Per Söderberg har blick för detta med snickerier. Under hösten har de jobbat med att bygga om ett gammalt fint hus vid Skeppargatan i Piteå.

– Orderboken är fylld året ut. Vår planering ligger ett halvår framåt. Den som funderar på att få en altan nästa sommar bör börja projektera och söka bygglov redan nu, säger han.

Snickeriföretaget arbetar inom tre nischer. Snickerier, byggnation och marina uppdrag. Per Söderberg är son till Tord Söderberg som driver Auto marin vid gamla Fjellströms båtbyggeri på Håkansön och de samarbetar en del.

Artikelbild

| "Ombyggnationen av huset är ett typiskt projekt för oss", säger Per Söderberg.

– Jag har gjort en del båtinredningar men det har blivit färre. Jag har fullt upp med de andra verksamheterna som hela tiden växer, säger Per Söderberg.

Inom nischen snickerier ryms allt från inredningar till att bygga altaner. Byggnationer handlar bland annat om att montera småhus på uppdrag av Villa varm i Altersbruk.

Artikelbild

| SBM har byggt helt ny övervåning och lagt reglar för plåttaket.

– Vi inledde samarbetet för ett halvår sedan och det fungerar bra. Hittills har vi monterat hus i Säter, Marstrand, Nyköping, och senast i Bensbyn utanför Luleå. Nästa projekt blir att sätta upp ett hus i Västra Emtervik i Värmland och det ska fortsätta med ett hus i månaden.

Per Söderberg berättar också att i början av september inleddes bygget av två båthus vid nya Bondömarinan i Piteå och i byggpipen finns också takbyten och fasadbyten.

Artikelbild

| Sekelskifteshuset vid Skepparegatan i Piteå har täckts av dukar och tak för skydd mot väder och vind.

– Och vi ska gjuta en grund. Vi har själva en liten grävare för de jobben men vid större jobb samarbetar vi med andra entreprenörer.