Tre mil från fastlandet ligger Malören. Förr präglades ön av fiske och sjöfart, i dag är det ett semesterparadis för den som söker lugn och stillhet.

Bland de få stugägarna på ön finns Patrik och Hanna Engström. I november startade paret Malören Lodge och renoverade den gamla lotsstugan som i dag fungerar som boende med sju dubbelrum och en svit.

– Vi hade länge sneglat på lotsstugan och tänkt att det är tråkigt att den står tom. Samtidigt har gäster då och då frågat om möjligheten att övernatta på ön. Det var då idén om företaget föddes, säger Hanna.

Artikelbild

| Hanna och Patrik Engström driver företaget Malören Lodge där de erbjuder boende, mat vid förfrågan samt transport till och från ön.

I juni premiäröppnade man och hittills har gäster från flera delar av landet varit på besök. Hanna har själv bott på ön i princip hela sommaren. Patrik har varit här större delen av tiden, men han har även kört gäster till och från ön.

– Att starta ett företag kräver mycket jobb, särskilt i början. Så har det varit för oss också. Att frakta hit tjugo sängar var till exempel en utmaning. Men när vi får höra gästernas beundrande kommentarer så känner vi att det är så värt det. Dessutom krävs det inte så mycket av oss när de väl är här, då gör ön jobbet själv, säger Hanna.

Malören, som kantas av sandstränder och runda stenar, är tre kilometer lång och formad som en hästsko. Här finns flera sevärdheter, bland annat det gamla skärgårdskapellet, fyren, skeppsvraket och sjömansgraven.

– Det är mycket att upptäcka men det som uppskattas mest av de allra flesta är utsikten över horisonten. Extra vackert är det kvällstid när solen börjar gå ned. Det är inte mycket som går upp emot det, säger Patrik.