Turister bör passa på att ta del av en av Tornedalens traditioner – och därmed bastu! Bastubadandet ingår i traktens kultur och på Bastumuseet vid Kukkolaforsen får den som vill svetta sig igenom den heta ritualen.

Varje torsdag i juli är det rubricerat ”Ta med handduken”. Det innebär gratisbastu, vilket alltid lockar folk.

Cirka hundra personer har kommit den här dagen. Mellan byggnaderna rör sig unga och gamla, män och kvinnor, rosiga och svettblanka.

Artikelbild

| Stänk så kul det kan vara i en badtunna, visar några av de barn som också kommit för att prova på att bada bastu vid Kukkolaforsen.

– Vi har 16 bastur på området, men har i dag igång sju, inklusive två badtunnor. Plus älven, förstås, säger Johanna Spolander, som med familjen driver turistanläggningen vid Kukkolaforsen.

Bastumuseet består av flera byggnader. Störst är den gamla byabastun, byggd 2001.

– Där har vi varit 63 personer som mest. Men då var det riktigt fullt, säger hon.

När de badande kommer ut för att svalka sig passar hon på att berätta att den stora bastun är en påminnelse om de byabastur som förr var naturliga samlingsplatser. Där träffades flottare efter jobbet, eller spelare och anhängare till fotbollslagen som spelat derbyn, eller bönder för att enas om hur de kunde använda de gemensamma maskinerna.

Artikelbild

| Tummen upp för gratisbastande på Bastumuseet i Kukkolaforsen. Fotbollsbastun går i rött och vitt, vilket är klubbfärgerna för Arsenal.

Den här dagen är det också uppeldat i VIP-bastun, byggd av rysk torrfura.

– Från den kan man ”se in i framtiden”. Genom fönstret syns Finland på andra sidan och tack vare tidsskillnaden så ser man åtminstone en timme framåt, skojar Johanna Spolander.

Artikelbild

| Byabastun är den största bastun bland de 17 som numera ingår i Bastumuseet alldeles vid Kukkolaforsen.

Också rökbastun är igång, den som brukar kallas basturnas Rolls Royce.

– Där badar man egentligen på eftervärmen. Man blir svart på rumpan och ryggen.

Artikelbild

| Fotboll är inget stort intresse för Samuel Särkijärvi från Nyborg, men i fotbollsbastun trivs han – vilket också gäller dottern Emelie.

Ett par moderna bastur står närmare älven. En är i trä och har formen av en fotboll, målad i rött och vitt – klubbfärgerna för Arsenal, favoritlaget för Johannas pappa Svante.

I fotbollsbastun njuter Samuel Särkijärvi tillsammans med barnen Emelie, Valdemar och Sandra, alla från Nyborg.

Artikelbild

| När de bastubadande kommer ut en stund för att svalka sig passar Johanna Spolander på att berätta om Tornedalens gamla bastutraditioner.

– Toppen, säger han. Jag gillar inte fotboll, egentligen – men den här fotbollen gillar vi!

– Det är en liten rolig bastu man kan ha i stugan. Den blir varm väldigt fort eftersom den är så liten, säger Spolander.

Artikelbild

| Fotbollsbastun går i rött och vitt, vilket är klubbfärgerna för Arsenal – som är favoritlag för Svante Spolander, eldsjälen bakom bastumuseet.

Samma sak gäller den mobila bastun. Den består av ett tält och en bärbar kamin, samt sittlavar av plywood.

– Ihoppackad har den formen av en ryggsäck. Allt väger bara tio kilo, så den kan man ha med sig på fiskeutflykt, till exempel. Man får bara plocka stenarna själv, säger hon.

Artikelbild

En nyhet i år blir Acerbibastun – döpt efter italienaren Giuseppe Acerbi. Han besökte området på 1700-talet och bedömde att tornedalingarna måste vara speciella eftersom de tålde bastuns hetta.