En blockkedja, som på engelska heter blockchain, är en databas där varje registrering läggs till hela nätverket. Kedjan utgör sedan basen för elektronisk valuta.

– Om någon släpper en bomb på en bank har du inga pengar längre, lite förenklat, säger Anne Graf, vd på datacentret Hydro66 i Boden och fortsätter:

– Blockchain är en teknik. Den bygger på att distribuera ansvaret för ett register på många datorer.

Kan du utveckla?

– Blockchain-teknologin bygger på att alla datorer i nätverket är med och verifierar transaktionerna vilket gör det mycket säkrare. Sättet som teknologin jobbar på är att belöna datorer, som är med och bygger kedjan, med olika typer av kryptovaluta där bitcoin är en av dessa.

Vem ska använda sig av blockchain?

– När Sam Cole (tidigare vd på KNC Miner) var här 2013 sa han att blockchain är det största som hänt på internet sedan internet startades. Jag tror att blockchain kommer att förändra alla verksamheter och alla transaktioner över nätet på lika stort sätt som internet förändrat världen.

– I framtiden kommer vi att ha självkörande bilar som samtidigt gör transaktioner mellan varandra. Du kan ställa in att du inte har så bråttom till jobbet och släppa andra före. Medan du en annan dag måste komma fram snabbare och då kan betala för det. Då kommer bilarna göra dessa transaktioner mellan varandra utan att du själv är inblandad.

Finns det fler fördelar?

– Maskiner och datorer kommer att prata och före en dialog med varandra. Du kommer att exempelvis kunna rösta och ha markregister som inte går att manipulera. Hela nätverket måste vara med för att verifiera transaktionerna och låsa dem. Nu litar man på bank-id och Skatteverket, men det är centrala funktioner.

– Vi är precis i inledningen av att människor och företag börjar förstå möjligheterna med blockchain. Tack vare investeringarna som finns i den här regionen borde Boden och Norrbotten ha ett försprång.

Var ligger vi kompetensmässigt här uppe?

– Jag tror att kompetensen i Norrbotten är högre än snittet i världen. Det är tack vare att vi har dessa framtida verksamheter på plats i länet.

– Jag tror att blockchain kommer att vara mainstream om tio år. Vi kommer inte att vilja betala bankavgifter på samma sätt, vänta tre dagar för att skicka pengar till ett annat land och systemet kommer att vara mer transparent. Det kommer att förändra hela bankväsendet och hur vi gör affärer.