Maria Nilsson tog över Holmas lanthandel i Kangos den första juni i år. Sedan tidigare hade hon drivit en butik samt städfirma i Kiruna, vilka hon sålde för att ta över Holmas lanthandel av sin bror.

– Mina föräldrar bor i Kangos och jag längtade hem. Butiken är ett företag som har gått i generationer och det kändes otroligt meningsfullt att ta hand om den.

Idag arbetar Maria Nilsson tillsammans med Mattias Persson som heltidsanställda på butiken och annordnar till exempel lördagsmys med kaffe och tårta varje lördag.

Artikelbild

| Butiken annordnar till exempel lördagsmys med kaffe och tårta varje lördag.

Hur är det att driva en butik i Kangos?

–Det är en otroligt driftig butik som är väldigt uppskattad av invånarna. Kangos är en by dit folk flyttar men det är viktigt att butiken finns för det blir en knytpunkt.

Vad kände du när du tog över butiken?

–Det är klart att det var läskigt men jag har bestämt mig för att det ska funka. Jag tror att man måste vara envis men jag skulle aldrig klara det ensam. Utan att känna stödet från byn skulle jag inte klara det.

Artikelbild

| De säljer en hel del lokalproducerade produkter som kaffeost och renkött.

Vad har ni på gång just nu?

–Vi håller på att bygga upp en jättefin bensinstation med pumpar. Jag samlade alla i byn till ett möte och det kom fram att många saknade det i byn. Jag tror att det är viktigt att ha det nära för att vi ska slippa ta oss till närliggande byar.

Vad är det som är roligt med att driva butiken?

– Jag älskar utmaningar och jag älskar Kangos. Jag vill vända den negativa trenden om att alla flyttar från byarna för det behöver inte var så.

Vilket är Holmas lanthandels framgångsrecept?

– Jag har valt att vara väldigt personlig. Jag tror att vi vinner mycket på att vara en personlig butik. Ibland bjuder vi på kaffe och tårta och butiken blir som en mötesplats för invånarna.

Du känns som en väldigt målmetveten person, vad är ditt mål?

– Vi har just gått över näringslivskedjan Handlar´n och nästa år ska jag vara "årets handlare".