Ett starkt resultat, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, om SEB:s vinst för årets andra kvartal.

Bankens rörelseresultat blev 6 103 miljoner kronor mot 5 864 miljoner kronor ett år tidigare, en förbättring med 4 procent.

SEB:s samlade utlåning vid halvårsskiftet var 1 819 miljarder kronor, mot 1 654 ett år tidigare. Det är en ökning med 9,8 procent.

Ser orosmoln

De stora och medelstora företagen vill låna och investera. Men vi ser orosmoln, vi ser ökad osäkerhet bland företagen globalt. Det beror delvis på handelsbråket mellan USA och Kina, säger SEB:s koncernchef Johan Torgeby till TT.
I Sverige skördar digitaliseringen offer bland detaljhandelsföretagen när allt mer handlas på nätet, säger han.

Enligt Andreas Håkansson på Danske Bank överraskar SEB mycket positivt.

Det kanske är speciellt räntenettot som överraskar i dag, drivet av god volymtillväxt. I övrigt är vi även positivt överraskade av hur bra det går för dem i Baltikum.

Efterfrågan på bolån minskar i Sverige. Men SEB växer på den marknaden, trots uppmärksamheten kring små uppstickarbanker.

Uppstickarbankerna har inte vuxit särskilt mycket men de gör att kunderna blir tuffare förhandlare. Bankernas marginaler på bolån minskar, säger Johan Torgeby.

Nytt ramverk

Johan Torgeby vill se ett ökat samarbete mellan bankerna för att bekämpa ekobrott.

Vi behöver ett nytt ramverk som låter bankerna dela information om kriminella kunder med varandra. Om en annan bank har en kund som är kriminell, då skulle vi vilja veta det så att vi kan kolla om den personen är kund hos oss också. I dag är det inte möjligt.

Johan Torgeby medger att de kriminella ligger ett steg före.

Det är en konsekvens av det kontantlösa samhället som nu har blivit ett digitalt samhälle. De kriminella nästlar sig in i de digitala systemen. För oss kan det leda till kritik eller sanktioner från myndigheterna. Det är något som vi får leva med.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra för det förväntade rörelseresultatet.