Logga in
EN NÄRINGSLIVSSAJT FRÅN:
Kuriren  Piteå-Tidningen  NSD

Vissla Sång & Foto

Gästbloggen

Vi är två bästa vänner Vendela och Sissela som tillsammans startat ungdrive företaget Vissla Sång & Foto. Vi erbjuder sång och fotografi på alla olika typer av evenemang. Allt från bröllop, dop, fest, begravning till firmafester, you name it! Med vår unika kombination är vi det perfekta teamet som förgyller ditt event. Kolla in vår hemsida Vissla.heymo.se och vår facebooksida Vissla Sång & Foto. 

Lika men ändå så annorlunda

Luleå

På bilden: Nina Rismalm. Fotograf: Jennie Pettersson

 

Står ditt företag i startblocken för expansion utanför Sveriges gränser? Då kan Norge och Finland vara den enklaste varianten av internationalisering. Avstånden är korta och de kulturella skillnaderna är små. Men var ändå medveten om att allt inte är lika.

 

I slutet av 2013 började jag att arbeta på Norrbottens Handelskammare. Handelskammaren hade fått ett uppdrag att från Region Norrbotten, Troms fylkes kommune och Oulu stad om att upprätta en flygförbindelse mellan Oulu, Luleå och Tromsö. Jag blev bland annat anställd för att arbeta med kommunikation och marknadsföring för den nya flyglinjen, som så småningom kommer att kallas Arctic Airlink.

 

Sen 2013 har jag samarbetat med människor från Finland och Norge. Åtskilliga gånger har jag rest till Tromsö och Oulu för att träffa finska och norska samarbetspartners. Jag har insett att vi till stor del är väldigt lika men det finns en hel del skillnader.

 

Jag upplever att den mest grundläggande skillnaden mellan oss är synen på tid. I Sverige är tid sammankopplat med kvalité, medan man i Finland ser tid som ett mått på effektivitet. I Finland fattas beslut snabbt med liten planering och besluten kan snabbt ändras. I svenska organisationer planerar vi gärna länge, diskuterar – diskuterar och planerar igen, innan beslut fattas. I Norge analyserar man, stämmer av med ledningen, och tar beslut. Det är mer än en gång jag från norsk sida hört dem säga: - meddela när ni har diskuterat färdigt i Sverige så är vi med när vi tar beslut.

 

Finland har den mest auktoritära ledarstilen, medan Norge har en starkt samarbetsinriktad ledarstil. Den svenska ledarstilen bygger på konsensus, delaktighet och att ansvar tas i grupp. Jag har också upptäckt att i Finland läser de inte protokoll i lika stor utsträckning, utan det är det muntliga som gäller, vilket kan göra att missförstånd uppstår. Medan i Norge är överenskomna beslut ofta bekräftade skriftligen.

 

Det finns mycket att lära, för företag som söker sig internationellt. Det är naturligtvis lättare med marknader där vi ligger nära kulturellt och där vi har kunskaper om hur de andra länderna fungerar. Vi på Handelskammaren är bland annat behjälpliga för företag som vill göra affärer i norra Norge och norra Finland. Tveka inte att kontakta oss om ditt företag är i startblocket eller vill öka sin expansion i dessa länder.

 

Nina Rismalm, kommunikationsansvarig och projektledare på Norrbottens Handelskammare

Företagande - en dans på rosor... Eller?

Piteå

Hej på er! Nu är vår vecka som gästbloggare slut, men innan vi skickar vidare stafettpinnen tänkte jag nämna de saker jag har lärt mig sedan kickoff-veckan med UngDrive startades. Som vendela har nämnt tidigare lär man sig en hel del på vägen, både om företagande och om sig själv. Mer än vad jag någonsin kunde tro! Det här har jag samlat på mig i min kista av lärdomar: 

  • Våga tro på dig själv och din idé. Det här är en av de viktigaste punkterna, därför är den högst upp på listan. Vågar man inte tro kommer man inte heller lyckas, eller som på nästa punkt:
  • Våga misslyckas. Det är inte förrän jag lyssnat på mina fantastiska handledares historier som jag förstått att man faktiskt måste misslyckas innan man kan lyckas. När man ser en företagare är det enkelt att endast se en fasad av felfria framgångar - allt personen gör blir bara så rätt! Men det är verkligen inte fallet, utan tvärtom har personen med största sannolikhet misslyckats fler gånger än det andra alternativet.  
  • Det räcker inte med en bra idé. Man kan ha bästa idén i världen, helt ensam i sitt slag, men om man inte jobbar för att den ska ta sig någonvart kommer den inte heller göra det. Sitt inte och kolla på, har du en idé - börja kämpa!
  • Det är svårt att vara ung företagare. All heder till folk som vill hjälpa och satsa på unga företagare, men det är långt ifrån alla som gör det. Att syssla med detta som ung innebär att vi är nybörjare, vi har inte varit ute på arbetsmarknaden länge, vågar man egentligen ta en sådan risk? Anställa ett par ungdomar (trots flera års erfarenhet och enorm kärlek för det vi gör) trots att det finns RIKTIGA företag där ute som gör samma sak? Vi är ju trots allt bara en hobbyverksamhet. 
  • Se skillnad på utnyttjande och verkligt intresserade kunder. I sommar blev vi lovade ett jobb, men när det kom till saken skulle vi först inte ens få hälften av det vi egentligen tar betalt och när de senare tackade nej till mig skulle Vendela inte få betalt alls. Ska man verkligen bli utnyttjad på sin tjänst? Det tycker inte jag är rätt, därför känns det miljoner gånger roligare att jobba för folk som respekterar vårat jobb, även om de kanske blir färre då.
  • Att vara entreprenör: ett drömjobb! När jag har tänkt på vad jag vill jobba med i framtiden har svaret alltid varit oklart, men några punkter har jag varit säker på. Jag vill göra något jag älskar, ha roligt med både jobbet och människorna runt mig, utvecklas som person och kunna känna frihet. Det är precis vad entreprenörskap handlar om! Jag har utvecklats så otroligt mycket som person under de här veckorna, speciellt under kickoffen. Det är så underbart att man faktiskt kan få allt detta i kombination! 

Med sista punkten sagt vill jag bara säga att starta Vissla Sång & Foto har varit ett av de bästa valen i mitt liv. Vi har båda mött motgångar som är självklara, men samtidigt vuxit så mycket inom oss på en helt omåttlig nivå. Det är något jag vill att alla ska få uppleva! Varför inte nu?

Hoppas vi ses snart med Vissla, ha en trevlig fortsatt sommar alla läsare! 

Kika in på vår hemsida http://vissla.heymo.se/ och vår Facebooksida https://www.facebook.com/visslapitea/?ref=br_rs

 

Att tro på sig själv och tänka positivt!

piteå Hej igen! 

Under vår korta tid som egenföretagare har jag utvecklats enormt mycket. Mitt enklaste och mest effektiva verktyg har varit att tro på mig själv och tänka positivt!

Om man går in med inställningen att det kan gå dåligt och tänker sig alla möjliga dåliga resultat så kommer man inte försöka lika mycket och då mår man aldrig bra och utvecklas inte. Jag försöker alltid tänka mig det som kan gå bra  och tro på mig själv och visualiserar positiva resultat, samt att misslyckande är erfarenheter. 

På så sätt har jag vågat mer och allt har blivit bra, dessutom har jag mått bra under tiden. Kanske du ska prova själv att tänka extra positivt och tro på dig själv till 100 procent? Allt du tar dig för kan du klara!! 🌼☀️Hälsningar från Vendela 

Obligatoriska kurser i företagande på gymnasiet – för alla!

Piteå

För mig är det ganska naturligt att driva ett företag. Mina föräldrar har alltid drivit företag av olika slag: Större, mindre, med anställda, utan anställda, aktiebolag, enskilda firmor och hobbyföretag.

Diskussionerna kring matbordet har ofta handlat om företagandets praktiska delar; om man har råd att anställa en person till, förslag på nya produkter eller hur man ska fixa marknadsföringen. Kanske är det därför som det känns naturligt för mig att starta eget. Frågan är om det är så för alla? Jag tror inte det. Men det skulle kunna vara det om man redan på gymnasiet fick möjligheten att utbilda sig inom entreprenörskap och företagande. Inte bara som en valbar kurs på ekonomisk linje, utan på alla gymnasieprogram.

Jag går på Estet Media och Vendela på Samhällsprogrammet. Ingen av oss har obligatoriska kurser i företagande, trots att vi får en arbetsmarknad till mötes som allt mer köper tjänster från företagare eller rekryteringsfirmor för att slippa anställa. Om alla, oavsett linje, fick lära sig lite om hur det går till att starta eget skulle arbetsmöjligheterna kanske öka för unga människor och ungdomsarbetslösheten minska.

Vi har bara gått en kort kurs via Ung Drive men ändå lärt oss så mycket. Varför inte låta alla ungdomar få den chansen?

 

Förväntningar och verklighet

piteå Hej igen! Vendela här, vilket härligt väder vi fått nu under pdol ☀️

Jag kom att tänka på mina förväntningar inför den här sommaren gällande UngDrive och driva eget företag.. Mina förväntningar var inte i närheten till hur verkligheten  skulle visa sig vara. Jag trodde väl aldrig att det skulle påverka mig speciellt mycket, men jag personligen har utvecklats otroligt mycket under bara den första utbildningsveckan, både när det gäller min inställning till saker och hur jag väljer att ta mig dit jag strävar efter. Jag trodde inte att den här sommaren skulle förändra mig som person, men det har den verkligen! Jag är mycket mer självsäker och vågar försöka mig på saker jag annars inte skulle. Det är motgångarna som ger erfarenhet och kunskapen om hur man uppnår sina mål. Vi har tänkt fortsätta med vårt företag efter sommaren och jag är säker på att om vi bara vill och gör allt vi kan för att lyckas så kommer vi göra det! 

Hoppas ni alla får en fin fredag!  / Vendela 

En kväll i Piteå

Att jobba med det man älskar

Piteå

Hej på er! Som vi skrev i gårdagens inlägg sysslar vi med våra största hobbyer, men vad är det som är så speciellt med att just jobba med det man älskar?

När man startar ett företag är det kanske vanligt förekommande fenomen att man tänker i dessa banor: Hur tjänar jag mest pengar? Så tänkte även vi. Hur skulle vi bli rika över en sommar? Skulle vi sälja tjänster? Produkter? Vad är det egentligen folk vill ha? Till slut skrotade vi tanken på att tjäna massa pengar och ställde oss själva en viktig och grundläggande fråga: Vad gör jobbet mest värt? 

Att jobba med det man älskar är nästan alla människors dröm. Om du fick alternativen: Tjäna mycket pengar eller jobba med det du älskar, vad skulle du välja? För oss har det varit ett självklart val! Vi kom på idén att skapa ett koncept som bygger på det vi brinner mest för – musik och fotografi. Ibland har det varit svårt, särskilt med tanke på allt man måste kunna som att sälja in sin företagsidé och veta vad som är en skälig timpenning. Att driva företag är svårare än att ha ett vanligt sommarjobb, men det är värt vartenda sekund. Förhoppningvis kommer vår affärsidé även bli ekonomiskt framgångsrik!

När man ska starta ett företag är det bra att tänka på vad man egentligen vill lägga sin tid på, för det är något man verkligen kommer göra. Iallafall om man vill lyckas! Jag själv tycker om att vara medveten om vad jag gör med min tid, eftersom tiden är så värdefull. Om man har möjligheten att utöva sina största intressen samtidigt som man gör någon annan en tjänst och bygger på sitt egna varumärke, varför inte? Det är dags att våga satsa! Vem vet, det kanske blir vårt livs bästa val. 

 

Hoppas ni får en fortsatt trevlig dag och PDOL-vecka! 

 

Kika in på vår hemsida http://vissla.heymo.se/ och vår Facebooksida https://www.facebook.com/visslapitea/?ref=br_rs