Ikea hade planerat att öppna en ny butik nära Preston i nordvästra England 2020. Varuhuset skulle ha blivit det näst största i Storbritannien med 350 anställda. Men eftersom vinsten minskar, trots ökad försäljning, väljer Ikea att skrinlägga projektet, rapporterar The Guardian.

Ikeas vinst i Storbritannien minskade nästan 40 procent under räkenskapsåret fram till 31 augusti förra året. Möbeljätten förklarar nedgången med stigande lönekostnader och investeringar i butiker och sajt.

Ny kontinent

Med satsningen i Sydamerika expanderar Ikea till en ny kontinent. Åtminstone nio butiker i Chile, Colombia och Peru planeras under en tioårsperiod, vid sidan av nätförsäljning i de tre länderna, uppger Inter Ikea i ett pressmeddelande.

Ikeas första sydamerikanska varuhus öppnas enligt planerna i den chilenska huvudstaden Santiago i slutet av 2020. Näst på tur är Perus huvudstad Lima och Colombias huvudstad Bogotá.

Totalt finns i dag 418 Ikea-butiker i 49 länder.

"Vi kommer att ge de tre länderna hela upplevelsen av Ikea, med butiker och nätförsäljning som den som redan finns i Europa, USA och Asien", säger Falabellas vd Sandro Solari.

"Stark partner"

Ikea, vars grundare Ingvar Kamprad avled i januari 91 år gammal, driver sina varuhus runt om i världen via franchiseföretag, däribland Ikeagruppen. Varumärkesägare är Inter Ikea.

"Vi är självklart väldigt glada över att ta Ikea till Sydamerika tillsammans med Falabella, som är en stark lokal partner med stor erfarenhet av att utveckla och framgångsrikt driva verksamheter", säger Torbjörn Lööf, vd på Inter Ikea.

Inter Ikea har också gett Ikanogruppen exklusiva rättigheter att utreda framtida expansionsmöjligheter i Mexiko.