Det är snart två år sedan som Piteå kommun lade ut Kaleidos kaféverksamhet på entreprenad efter hård kritik av privata näringsidkare. Närliggande Ekbergs konditori, en av kritikerna, vann upphandlingen och startade upp ett kulturkafé som både hade öppet dagtid och vid evenemang.

– I det kontrakt vi har skrivit så ålägger de sig att ha öppet när vi har arrangemang. Att de också har velat ha öppet dagtid har varit en positiv bonus för oss, säger Micael Jonsson, kulturchef på Piteå kommun.

Men i slutet av sommaren sade Ekbergs konditori upp sitt kaféavtal med Piteå kommun. Personalen som jobbade på Kaleido slutade för cirka två veckor sedan och nu är det helt stängt på dagarna.

– De har stängt serveringen på dagtid och sagt upp den person som jobbade där. Däremot kommer de att fortsätta servera när vi har evenemang på kvällstid och helger, säger Micael Jonsson.

Vad som händer efter årsskiftet när avtalet går ut är inte klart, men enligt kulturchefen för man diskussioner med intressenter – bland annat Ekbergs själva.

– Vi ska sitta ned till veckan och se på en fortsättning men vi har inte skrivit något kontrakt än så länge, säger Micael Jonsson.

Men något kulturkafé med fasta öppettider blir det inte – det har i alla fall Ekbergs konditori varit tydlig med.

– Det är synd att man inte har servering dagtid. Det var verkligen trevligt med ett fik. Men det är klart i den konkurrens som nu är i stan med kaféer så är det kanske inte så enkelt.

De senaste tre åren har Ekbergs konditori AB fått 14 betalningsanmärkningar på totalt över 3 miljoner kronor, varav drygt 2,5 miljoner kronor bara under 2018. Samtliga rör skulder till Skatteverket som bolaget betalat i sista stund innan Kronofogdens utmätningsbeslut.

I dag är Ekbergs konditori skyldig staten 606 123 kronor för obetalda arbetsgivaravgifter, skatt och moms. 409 821 kronor ligger för indrivning hos Kronofogden. Resterande 196 302 kronor överförs till Kronofogden om Ekbergs inte betalat den 5 januari.

– Det har inte hänt något nytt i ärendet sedan slutet på oktober, men däremot har det kommit in nya skulder, säger Sami Lundqvist, kronoinspektör vid Kronofogden.

Den ena skulden på skattekontot om totalt 231 874 kronor förföll till betalning den 17 november. Den andra har inte gjort det än.

– Vad jag kan se har vi inte påbörjat någon ny utredning, men det är klart att om man inte betalar måste vi gå vidare, säger Sami Lundqvist.

PT har varit i kontakt med Michael Bieri, ägare av Ekbergs konditori, som inte vill kommentera.