Hon driver fotvårdskliniken Glada fötter på torget i Malmberget sedan tio år tillbaka. Hennes skyltfönster är det enda som lyser i längan på torget som ekar tomt.

– Det var inte så kul att julskylta i år. Men det såg trevligt ut i ett fönster i alla fall, säger hon.

Grannarna på torget flyttade ut i mars förra året och Katarina Wilén har fått höra att hon ska vara borta 2019. Hyran i Malmberget var så pass billig att hon vågade starta upp kliniken för tio år sedan. Men i dagsläget är det osäkert var hon kommer ta vägen.

Artikelbild

| Kvar i Malmberget. Katarina Wilén är kvar i Malmberget med sin fotvårdsklinik, men inte länge till.

– Jag måste ha en lokal på bottenvåningen eller med hiss, jag har många kunder som är äldre, säger Katarina Wilén.

Kunderna är trogna men hon berättar att försäljningen av presentkort minskade ganska markant den här julen:

– Kunderna är osäkra på om jag är kvar och törs inte köpa presentkort, säger hon.

Men lägga ner kommer hon inte att göra, hon vill arbeta till pensionen. Men hon säger att det märks att Malmberget krymper, speciellt då äldreboenden Lövberga och Gunillahem flyttade.

Artikelbild

– Vi fick ingen julgran hit i år som vi brukar få. Det är knappt så det skottas. Så visst märks det att Malmberget töms, säger hon.

Huset i Malmberget får familjen bo kvar i fram till 2021.

– Men tre av våra grannar har flyttat till Piteå. De kunder jag tappat är de som flyttat från orten och det är ganska många, påpekar hon.

Hon är inte orolig inför framtiden.

– Det är lite stiltje nu och det är tråkigt, man kan inte planera inför framtiden. Det kanske var naivt men jag trodde att vi skulle få ett torget i Gällivare där vi alla kunde flytta in, säger hon.